Alegeri în Pakistan sub amenințarea terorismului

Data publicării:
pakistan

Alegerile de astăzi pot fi considerate primele democratice într-un stat, putere nucleară în Asia, pentru că este pentru prima dată în istoria modernă a ţării când un guvern îşi duce mandatul până la capăt.

S-au format cozi la secţiile de vot, din cauza măsurilor de securitate luate în ziua alegerilor, în condiţiile în care talibanii au anunţat atacuri. Violenţele s-au înregistrat încă de la primele ore, când maşina unui candidat a fost vizată de un atentat. O altă explozie a avut loc în faţa unei secţii de votare. Chiar şi în aceste condiţii, oamenii au venit în număr mare la urne.

Lupta electorală se dă între Liga Musulmană a lui Nawaz Sharif, un magnat al oţelului care a fost de două ori prim-ministru, şi partidul lui Imran Khan, fosta glorie a cricket-ului, care a făcut senzaţie în campania electorală. Principalii candidaţi şi-au îndemnat susţinătorii să vină la vot.

Imran Khan, rănit după ce a căzut în timpul unui miting electoral, s-a adresat alegătorilor de pe patul de spital: „Vă cer să votaţi pentru candidaţii partidului nostru, oricare ar fi ei."

De la crearea sa în 1957, Pakistanul s-a confruntat cu mai multe lovituri de stat. Alegerile sunt considerate cruciale pentru consolidarea democraţiei în această ţară din Asia de Sud, considerată o putere nucleară şi care este principalul aliat al Statelor Unite din regiune în lupta împotriva terorismului.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri