Alegeri la jumătate de mandat în Statele Unite

Data publicării:
congres sua

 

În 2010, când au avut loc ultima dată alegeri legislative necuplate cu scrutinul prezidenţial, 45,5% dintre cele 211 de milioane de americani cu drept de vot s-au prezentat la urne, potrivit statisticilor, scrie Mediafax. În alegerile prezidenţiale din 2012, rata participării a fost de 61,8% din 215 milioane de alegători.

Alegeri multiple

Mai multe scrutine se desfăşoară marţi, şi anume pentru desemnarea reprezentanţilor la nivel federal, pentru senatori şi guvernatori la nivel de stat, dar şi alegeri locale (la nivel de oraş, comitat, pentru judecători, referendumuri).

Camera Reprezentanţilor: Camera inferioară a Congresului are 435 de mandate, fiecare ales reprezentând aproximativ 710.000 locuitori. Republicanii sunt în prezent majoritari, cu 233 de mandate, democraţii au 199, iar trei sunt vacante în urma unor demisii. În absenţa unui "val" democrat la nivel naţional, Camera urmează să fie controlată în continuare de către republicani. Mandatul este de doi ani, astfel că o dată cu aceste alegeri, Camera Reprezentanților va fi în totalitate reînnoită.

Senat: grupul democrat are 53 de senatori democraţi şi doi independenţi, iar republicanii sunt minoritari, cu 45 de mandate. Fiecare dintre cele 50 de state este reprezentat de câte doi senatori, aleşi prin sufragiu universal direct, indiferent de numărul populaţiei, iar mandatul este de şase ani. O treime din mandate sunt înnoite la fiecare doi ani.

Un pic mai mult de o treime dintre mandate (36, şi anume 21 democraţi şi 15 republicani) vor fi înnoite anul acesta, din cauza unor alegeri provocate prin demisii. Situaţia este mai dificilă pentru democraţii în exerciţiu, care au fost aleşi în 2008 mulţumită valului electoral creat de Barack Obama în state de obicei mai puţin favorabile democraţilor. Din acest motiv, republicanii cred că pot să le smulgă cele şase locuri de care au nevoie pentru a deveni majoritari.

Statele decisive

Camera urmând să rămână republicană aproape sigur, bătălia pentru Congres se concentrază asupra Senatului, iar bătălia pentru Senat asupra câtorva state, în care sondajele sunt extrem de strânse, în principal Kansas, Iowa şi Colorado.

Kansas: senatorul republican în exerciţiu Pat Roberts îl înfruntă pe independentul Greg Orman, singurul opozant rămas în cursă după retragerea motivată a democratului. Orman nu a spus dacă se va alătura democraţilor sau republicanilor, iar aceştia din urmă se tem că vor pierde acest mandat, considerat de obicei ca foarte sigur.

Iowa: după retragerea democratului Tom Harkin, candidatul democrat Bruce Braley se află în dificultate în faţa republicanei Joni Ernst, o aleasă locală ajutată de personalităţi de la nivel naţional din partid.

Colorado: senatorul democrat în exerciţiu Mark Udall este cot la cot cu republicanul Cory Gardner în acest stat din vest care tinde să încline tot mai mult către democraţi.

Şi alte state sunt foarte disputate. Democraţii în exerciţiu sunt vulnerabili în North Carolina, Arkansas, Louisiana şi Alaska. Republicanii sunt îngrijoraţi că pot pierde Kentucky şi Georgia.

Feţe noi

La fiecare doi ani apar noi personalităţi cu ocazia primarelor, organizate în mod sistematic la toate nivelurile scrutinelor. Câţiva candidaţi se remarcă la nivel naţional, şi anume:

Mia Love, în vârstă de 38 de ani, candidează din partea republicanilor pentru un mandat de reprezentant în Utah. Ea ar urma să devină prima femeie republicană de culoare aleasă în Congres din istoria Statelor Unite.

Mary Burke, în vârstă de 55 de ani, candidează din partea democraţilor pentru postul de guvernator în Wisconsin. Susţinută de către Hillary Clinton, fosta patroană a unui producător de biciclete încearcă să-i ia locul republicanului Scott Walker, un inamic recunoscut al sindicatelor americane.

Tom Cotton, în vârstă de 37 de ani, este un candidat republican pentru Senat în Arkansas. Absolvent de Harvard şi fost ofiţer în forţele terestre, acest membru în exerciţiu al Camerei reuşeşte performanţa de a fi atât pe placul establishmentului partidului, cât şi al ultraconservatorilor din cadrul Tea Party.

Joni Ernst, în vârstă de 44 de ani, este o candidată republicană pentru Senat în Iowa. "Sunt mamă, sunt soldat", repetă ea adesea. Joni Ernst a provocat entuziasmul republicanilor în acest stat în care Barack Obama a obţinut victorii atât în 2008, cât şi în 2012.

Alison Lundergan Grimes, în vârstă de 35 de ani, este o candidată democrată pentru Senat în Kentucky. Tânăra depune eforturi să-l înlocuiască pe Mitch McConnell, în vârstă de 72 de ani, unul dintre cei mai puternici republicani din ţară, prezentat ca viitorul lider al majorităţii în Senat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri