Alegeri parlamentare în Rusia: votarea a început deja în Kamceatka

Data publicării:
Russians Go To The Polls In Presidential Election
Foto: Guliver / GettyImages

Alegerile parlamentare de duminică au început deja în Rusia, în peninsula Kamceatka din Extremul Orient, a transmis AFP sâmbătă seara. În țara cu 11 fusuri orare, majoritatea alegătorilor vor putea vota începând cu ora 05.00 GMT (08.00 ora României), în partea europeană unde se află metropolele Moscova și Sankt Petersburg. Urnele se vor închide cel mai târziu - la orele 18.00 GMT (21.00 ora României) - în enclava Kaliningrad de pe țărmul golfului Gdansk din Marea Baltică, între Lituania și Polonia, relatează Agerpres.

Russians Go To The Polls In Presidential Election
Foto: Guliver / GettyImages

Sunt primele alegeri de la anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea din Ucraina. Alegerile din Crimeea nu sunt recunoscute ca legitime de România, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. Nici Statele Unite nu recunosc anexarea Crimeei și nu vor recunoaște rezultatele acestor alegeri, conform unui comunicat al Departamentului de Stat de la Washington, citat de AFP.

La alegerile pentru cele 450 de locuri în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului Rusiei, s-au înscris peste 6500 de candidați, reprezentând 14 partide. Ei își dispută voturile a aproximativ 110 milioane de alegători.

Marele favorit este partidul Rusia Unită, al președintelui Vladimir Putin, care domină Duma și în actuala legislatură. Popularitatea șefului statului este în jur de 80%. În aceste condiții, campania electorală nu a trezit prea mare interes. Organizația neguvernamentală Golos, care militează pentru drepturile alegătorilor, a afirmat într-un raport că a fost „cea mai lipsită de vlagă și inactivă campanie din ultimii 10 ani”.

Putin a cerut rușilor sâmbătă, într-o alocuțiune televizată, să se prezinte la vot „pentru Rusia”. Pentru aceste alegeri, el a numit-o la conducerea comisiei electorale centrale fosta delegată la Kremlin pentru drepturile omului, Ela Pamfilova, în locul lui Vladimir Ciurov, acuzat de opoziție că a manipulat rezultatele mai multor alegeri. La ultimele alegeri parlamentare, în septembrie 2011, sute de mii de manifestanți au protestat împotriva fraudelor electorale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri