Alegeri prezidențiale în Siria. Este pentru prima dată când Bashar al-Assad are contracandidați

Data publicării:
bashhar 1

                                                                                                        Bashar al-Assad

Este prima dată, în ultimele cinci decenii, când la alegerile prezidenţiale din Siria candidează mai mulţi politicieni. Hafez al-Assad, care a condus ţara din anul 1970 până în 2000, şi fiul său, Bashar al-Assad, nu au mai avut până acum adversari în alegerile prezidenţiale.

Cei doi contracandidați sunt Maher Hajjar, antreprenor și parlamentar, și Hassan Nouri, profesor de economie și fost ministru.

Potrivit CNN, Hassan Nouri a studiat la Universitatea din Wisconsin și a fost nevoit să demisioneze din Guvernul de la Damasc după ce a criticat regimul lui Bashar al-Assad.

Administraţia de la Damasc a implementat un plan special de securitate pentru protejarea alegătorilor şi a secţiilor de votare, informează AFP, preluată de Mediafax.

„Forţele militare şi serviciile de securitate sunt în stare de alertă maximă pentru a garanta securitatea sirienilor care vor să voteze”, a scris cotidianul Al-Watan.

„Cele peste 9.000 de secţii de votare care vor fi deschise în Siria sunt securizate”, insistă sursa citată.

Partidul Baas, aflat la putere în Siria de cinci decenii, liderii religioşi şi partidele politice siriene au continuat apelurile pentru votarea preşedintelui Bashar al-Assad, deşi nu există dubii că acesta va fi câştigătorul.

Peste 15 milioane de cetăţeni sirieni sunt chemaţi la urne în alegerile prezidenţiale programate marţi, catalogate de Occident drept „o farsă„. „Numărul cetăţenilor care au peste 18 ani şi care îşi pot exercita dreptul electoral conform Constituţiei se ridică la 15.845.575”, a comunicat Ministerul sirian de Interne.

Peste 9.000 de secţii de votare vor funcţiona în toate regiunile ţării.

Scrutinul prezidenţial va începe la ora locală 7.00 (7.00, ora României) şi se va încheia la 19.00. Votul va putea fi prelungit cel mult cinci ore dacă va fi necesar.

Mii de sirieni aflaţi în străinătate au început să voteze de săptămâna trecută, în 38 de ambasade.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul conflictului depăşeşte, potrivit estimărilor, 160.000 de morţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri