Alegeri prezidenţiale SUA 2020. Cum ar putea câştiga Trump pe ultima sută de metri. De ce state are nevoie Biden pentru victorie

Data actualizării: Data publicării:
Colaj din două fotografii, în stânga președintele Donald Trump, iar în dreapta fostul vicepreședinte Joe Biden, din profil.
Foto: Getty Images

Preşedintele american Donald Trump, candidatul republicanilor pentru un nou mandat la Casa Albă a făcut un tur de forţă electoral, cu o zi înaintea alegerilor prezidenţiale SUA 2020, în speranţa că va reuşi să răstoarne cifrele sondajelor de opinie care îl dau în acest moment drept favorit pe candidatul democrat Joe Biden, informează Agerpres.

Alegerile de marţi, 3 noiembrie, se desfăşoară într-o Americă extrem de tensionată şi polarizată, pe un fundal marcat de anxietate din cauza epidemiei de COVID-19 în plină recrudescenţă.

În programul ultimei zile de campanie a lui Donald Trump figurează cinci mitinguri în patru state - Carolina de Nord, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin - cu un ultim eveniment electoral în Grand Rapids (Michigan), ca în 2016, unde, intrat în linia dreaptă a campaniei, a creat o surpriză care uluit lumea.

Joe Biden (77 de ani) se concentrează pe Pennsylvania, stat pe care speră să îl încline de partea sa, ceea ce i-ar deschide - la a treia sa încercare - uşile Casei Albe

„Ultima dată (în 2016) Donald Trump a câştigat Pennsylvania cu un avans de numai 44.000 de voturi (dintr-un total de peste 6 milioane de voturi). Fiecare vot contează!”, a spus Biden.

Trump are „avocaţii pregătiţi” dacă rezultatele votului vor fi strânse

La o lună după ce s-a tratat de COVID-19 şi după nenumărate mitinguri de campanie, preşedintele american nu dă vreun semn de oboseală, dimpotrivă. El străbate ţara de mai bine de o săptămână, petrecând de fapt puţin timp la Washington.

Semn al tensiunii ce domină la finalul acestei campanii de o agresivitate fără precedent, comercianţi din mai multe oraşe americane, între care New York şi capitala Washington, au tras obloanele magazinelor de teama unor manifestaţii violente.

Întrebat despre speculaţiile din media cu privire la posibilitatea de a-şi declara victoria marţi seara dacă rezultatele vor fi indecise, Donald Trump a dezminţit categoric.

„Nu, nu, aceasta este o informaţie falsă”, a afirmat el în timp ce cobora din Air Force One în Carolina de Nord.

„De îndată ce alegerile se vor fi încheiat, avocaţii noştri vor fi pregătiţi”, a adăugat Trump ceea ce a lăsat să se întrevadă o lungă bătălie judiciară în cazul în care acesta va pierde alegerile.

Potrivit New York Times, Donald Trump ar intenţiona ca în noaptea alegerilor să se înconjoare la Casa Albă cu până la 400 de invitaţi.

Care sunt statele-cheie care vor da viitorul preşedinte al Americii

O anchetă de opinie efectuată de New York Times şi de Siena College, publicată duminică, îl plasează pe Biden în faţa lui Donald Trump în patru state considerate decisive şi unde miliardarul republican câştigase în 2016: Pennsylvania, Arizona, Florida şi Wisconsin.

Dar observatorii îndeamnă la prudenţă, evocând scrutinul din 2016, când Donald Trump a creat una dintre cele mai mari surprize în istoria politică americană, câştigând în faţa democratei Hillary Clinton.

Atmosfera din seara alegerilor va depinde în mare parte de ordinea în care statele-cheie vor vota pentru unul sau altul.

O victorie a lui Joe Biden în Florida, unde rezultatele ar putea fi anunţate destul de repede, ar putea pune capăt rapid suspansului din seara alegerilor. Cei doi candidaţi septuagenari se află practic la egalitate în acest mare stat din sud-estul ţării.

În 2016, Donald Trump a obţinut cu aproape trei milioane de voturi mai puţin decât Hillary Clinton, dar a câştigat majoritatea celor 538 de mari alegători/electori.

Peste 93 de milioane de americani au votat deja la alegerile prezidenţiale, ceea ce anticipează o participare record.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri