Analiză Alegeri SUA 2020. Financial Times: Victoria lui Donald Trump ar putea însemna sfârşitul NATO

Data publicării:
Donald Trump în culise la summitul NATO de la Bruxelles, se îndreaptă se o sală de conferinţe pentru a susţine o declaraţie de presă
Foto: Getty Images

Un al doilea mandat prezidenţial al lui Donald Trump va reprezenta, aproape sigur, sfârşitul NATO, conform unui articol Financial Times în care este analizat impactul asupra politicii mondiale pe care l-ar produce câştigarea de către Trump a alegerilor prezidenţiale din SUA 2020.

Analiza Financial Times se concentrează în special asupra modului în care administraţia Trump a afectat şi riscă să afecteze în continuare relaţiile dintre SUA şi Germania, cea mai puternică economie a Europei şi implicit relaţia cu Europa, inclusiv cea militară, din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

„Germania a avut parte de mai multe surprize geostrategice în ultimii ani. Dar, de departe, cea mai neplăcută dintre ele, o veritabilă «lebădă neagră», nu a avut legătură cu acţiunile agresive ale Rusiei, intenţia Chinei de a deveni un nou lider mondial sau cu recentul conflict din Marea Mediterană. A fost, în schimb, alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA. Prin urmare, întreaga naţiune germană pare hipnotizată de posibilitatea câştigării unui al doilea mandat prezidenţial de către Trump la alegerile din SUA din 3 noiembrie”, se arată în materialul semnat de Constanze Stelzenmuller, expert la Brookings Institution, un ONG specializat în analize şi studii strategice.

Donald Trump şi Angela Merkel la summitul G7
Donald Trump şi Angela Merkel. Foto: Getty Images

Astfel, cancelarul german Angela Merkel, un veritabil susţinător al NATO, a avut o relaţie extrem de rece cu Donald Trump, comparativ cu predecesorii săi de la Casa Albă, George Bush şi Barack Obama: Trump este primul lider american de după Al Doilea Război Mondial care nu a făcut din primul mandat o vizită oficială de stat în Germania.

Cum ar putea fi SUA sub Trump al II-lea: Mai departe de Europa, mai aproape de Rusia

Practic, se arată în analiza FT, un al doilea mandat al lui Trump ar duce, cel mai probabil la creşterea presiunilor pentru retragerea completă a trupelor din Afganistan şi Orientul Mijlociu, acţiune care ar putea fi continuată apoi cu retragerea militarilor americani din Europa.

Nu este deloc exclus ca Trump să încerce o apropiere de Rusia şi să o transforme într-un aliat al SUA, pentru a contracara, astfel, China.

Or, acest lucru ar însemna, aproape sigur, moartea NATO.

Scenariul ar fi cu totul altfel în cazul în care Joe Biden ar câştiga alegerile prezidenţiale din SUA: Biden împărtăşeşte aceeaşi viziune euroatlantică şi apreciază şi înţelege rolul economic al Uniunii Europene.

Retragerea militarilor SUA din Germania arată cum vede Trump NATO: „Ne datorează miliarde de dolari”

Un precedent periculos în relaţia SUA cu aliaţii săi europeni din NATO a fost instituit în vara acestui an, când Donald Trump a decis să retragă o parte din trupele americane staţionate în Germania.

Trump şi-a justificat decizia afirmând că „Germania a făcut o avere” de pe urma prezenţei trupelor americane pe teritoriul ei.

„Ne datorează miliarde de dolari”, a spus Trump.

militari NATO, manevre militare
Militari americani la un exerciţiu NATO. Foto: Getty Images

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut că decizia președintelui american a reprezentat „o problemă importantă” pentru Alianţă. În plus, atacurile lui Trump împotriva Berlinului nu au făcut decât să accentueze tensiunile dintre Washington și aliații săi europeni din NATO.

Indiferent de rezultatul alegerilor din SUA, Europa are nevoie de propria sa „ancoră de securitate”, care nu poate fi decât Germania, scrie FT.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri