Aleksandr Lukaşenko s-a întâlnit cu opozanţii din Belarus deținuți într-o închisoare din Minsk

Data actualizării: Data publicării:
Aleksandr Lukașenko, președintele Belarus.
Aleksandr Lukașenko. Foto: Profimedia Images

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a făcut sâmbătă o vizită la o închisoare din Minsk pentru a se întâlni cu mai mulţi lideri ai opoziţiei deţinuţi acolo. Potrivit agenției de presă oficiale Belta, tema principală a discuţiei a fost reforma constituţională, relatează Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

Într-o fotografie publicată de un canal pro-Lukaşenko pe Telegram, preluată de agenţia de presă Belta, Lukaşenko şi alte 11 persoane îmbrăcate în ţinută casual au luat loc în jurul unei mese decorate cu flori, fiecare având în faţa locului ocupat un ecuson cu numele său.

Bancherul Viktor Babariko, opozant căruia i-a fost interzisă participarea la alegerile din august şi în luna anterioară a fost arestat împreună cu fiul său, se află printre cei din fotografie. Singura femeie care apare în fotografie este avocata Lilia Vlasova, membră a consiliului de coordonare a opoziţiei, arestată în luna august.

Constituţia nu poate fi scrisă în stradă, a spus Lukaşenko, potrivit agenţiei Belta, evocând tema întâlnirii sale cu opozanţii încarceraţi. Nu au fost deocamdată oferite alte detalii despre această discuţie. Nu se ştie nici dacă Lukaşenko a discutat, sau o va face curând, cu Maria Kolesnikova, una dintre liderele mişcării de opoziţie, pusă sub acuzare după ce s-a împotrivit expulzării din ţară.

Contracandidata lui Lukaşenko la scrutinul din 9 august, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, a primit pentru prima dată în ultimele patru luni permisiunea să vorbească la telefon cu soţul ei, Serghei Tihanovski, aflat din luna mai în detenţie pentru organizarea unor manifestaţii ale opoziţiei.

În încercarea de a tempera protestele care nu contenesc după alegerile la care Lukaşenko a obţinut al şaselea mandat prezidenţial, dar pe care opoziţia le consideră fraudate, preşedintele a sugerat o revizuire a Constituţiei însoţită de un referendum constituţional, iniţiativă primită cu scepticism de opoziţie. Potrivit istoricului membru al opoziţiei belaruse Anatoli Lebedko, aceasta a iniţiat la rândul ei elaborarea unei noi Constituţii care ar restrânge prerogativele preşedintelui şi ar instaura un sistem electoral mixt.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri