Alertă de tsunami după un cutremur de 7,3 în estul Indoneziei

Data publicării:
seismograf - resized - mfax

Cutremurul a avut loc la ora locală 10.31 (04.31, ora României) şi a fost localizat la o adâncime de 46 de kilometri şi la 154 de kilometri nord-vest de Insula Ternate, potrivit USGS.

„Un tsunami este posibil pe coastele situate până la 300 de kilometri distanţă de epicentrul cutremurului”, au anunţat seismologii.

„Valuri tsunami ar putea atinge zone ale Indoneziei, dar şi ale Filipinelor, Japoniei, Taiwanului şi ale altor insule din Pacificul de Sud”, a precizat Centrul de alertă a tsunamiurilor din Pacific, potrivit Mediafax.

Valuri tsunami de 30 de centimetri până la un metru ar putea atinge zone ale Indoneziei, iar valuri sub 30 de centimetri sunt prevăzute pentru coastele Filipinelor, a precizat Centrul.

„Am emis rapid o alertă de tsunami”, a declarat pentru AFP un oficial al Agenţiei meteorologice indoneziene.

Julius Galgiano, un seismolog din cadrul Guvernul filipinez, a afirmat că Filipine au emis de asemenea o alertă de tsunami.

„Am solicitat autorităţilor locale să aibă în vedere un (eventual) tsunami de-a lungul coastelor”, a spus el, adăugând că deocamdată nu s-a emis vreun ordin de evacuare şi nu există aştepări în privinţa producerii unor valuri înalte.

Indonezia se află pe Cercul de Foc a Pacificului, o zonă în care se ciocnesc plăci tectonice, provocând o activitate seismică şi vulcanică frecventă.

Un cutremur puternic care a avut loc în 2004 a provocat un tsunami devastator, ce s-a soldat moartea a 170.000 de persoane în provincia indoneziană Aceh şi a altor zeci de mii în alte zone din jurul Oceanului Indian.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri