„Alertă uigură”. China ar fi detectat și monitorizat membrii minorității uigure cu ajutorul unui sistem de recunoaștere facială

Data actualizării: Data publicării:
sistem de recunoastere facială pentru monitorizarea minoritatii uigure
Huawei și Megvii, unii dintre cei mai mari dezvoltatori chinezi de inteligență artificială, au testat un sistem de recunoaștere facială folosit pentru identificarea și monitorizarea minorității uigure

Controversele se agață ca scaii de Huawei, chiar când încearcă să-și spele imaginea de acuzațiile de spionaj. Câteva documente arată cum acest grup uriaș a fost implicat într-un program de oprimare a miniorității musulmane uigure. Ar fi colaborat la dezvoltarea unui sistem de urmărire prin recunoaștere facială care să detecteze membrii acestei comunități, un sistem denumit „Alertă uigură”, care mai departe putea trasmite informațiile către poliție.

Huawei și Megvii, unii dintre cei mai mari dezvoltatori chinezi de inteligență artificială, au testat un sistem de recunoaștere facială folosit pentru oprimarea minorității musulmane din regiunea de vest a Cin Jiang.

Un document oficial din 2018, din interiorul celor două companii, arată că Huawei a testat software-ul Megvii pe infrastructura sa de cloud. Documentul a fost descoperit întâmplător de o companie de cercetare din SUA axată pe analiza supravegherii video. Informația a ajuns mai departe la Washington Post și a fost dezvoltată de CNBC.

Huawei a furnizat hardware, cum ar fi camere, servere și infrastructură de cloud computing, în timp ce Megvii a furnizat software-ul.

Ca parte a procesului, a fost testată o caracteristică numită „Alertă uigură”. O altă caracteristică a software-ului a fost capabilă să determine etnia ca parte a analizei feței.
IPVM a găsit documentul Huawei și Megvii, care a fost marcat „confidențial”, printr-o căutare Google. A fost încărcat pe site-ul Huawei, dar între timp a fost eliminat.

Este un caz, dar arată implicarea companiilor mari de tehnologie în măsurile de oprimare folosite de autoritățile comuniste. Huawei nu a negat veridicitatea documentului. Susține însă că a fost doar testat nu și folosit.

Pentru procesarea datelor, companiile din China au folosit și tehnologie americană

New York Times a publicat anul trecut o anchetă care arăta că recunoașterea facială era folosită pentru a urmări uigurii și a-i monitoriza. Statele Unite au pus 28 de entități chineze pe o listă neagră, iar grupurilor americane le este interzis să facă afaceri cu ele. Printre ele, campionii inteligenței artificiale din China, Megvii, SenseTime și Hikvision.

Noile descoperiri arată totuși că în acest sistem de alertă uigură erau folosite cipuri Nvidia, adică procesare care era făcută cu tehnologie americană.

Deși sunt experți care pun la îndoială acuratețea sistemului și capacitatea sa de identificare, care depinde de luminozitate, de unghiul de filmare și alte condiții din teren, totuși dezvoltarea unor astfel de tehnici este îngrijorătoare.

Un raport ONU de acum doi ani arată că peste un milion de uiguri sunt ținuți cu forța în adevărate lagăre, iar alte două milioane erau internate în tabere de reeducare. Iar practicile sunt curente.

Beijingul susține însă că doar combate extremismul musulman, iar astfel de tabere ar fi doar centre de formare prefesională pentru a le deschide perspective pe piața muncii.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri