Alexis Tsipras, de la elevul-protestatar la politicianul controversat al momentului

Data publicării:
TSIPRAS VICTORIE

Este tânăr şi carismatic, e „omul poporului”, îi plac motocicletele, nu limuzinele. Nu a stat în vile, ci într-un apartament închiriat într-un cartier muncitoresc. Discursurile lui strâng mai mulţi oameni decât un concert al unui artist în vogă. Acesta este Alexis Tsipras, premierul Greciei şi omul momentului în Europa. A devenit rock-starul politicii europene când a spus NU - sau OXI - un cuvânt pe care l-am învăţat cu toţii acum. Deloc surprinzător, Alexis Tsipras spune NU de când se ştie.

- Există o dispută între elevi şi părinţi.

- Aşa este.

- ...şi vreţi să o rezolve Ministerul Educaţiei.

- Nu să o rezolve Ministerul Educaţiei, dar vrem ca ordonanţele ministerului să nu submineze personalitatea elevului.

Acesta este Alexis Tsipras la 16 ani, adică în 1990. Avea deja câţiva ani de experienţă ca activist politic, în cadrul mişcării tinerilor comunişti greci, o experienţă care i-a influenţat întreaga carieră. Aşa a ajuns la televizor, în 1990.

- ...adică vreţi ca părinţii să nu ştie că voi chiuliţi.

- Nu tocmai, vrem să fie dreptul nostru să decidem dacă vrem sau nu să lipsim de la o oră de curs.

Tânărul Tsipras reprezenta o mişcare de protest a elevilor faţă de o nouă lege a educaţiei. Era considerat încă de la acea vârstă un activist remarcabil. Dar el încă îşi dorea să calce pe urmele tatălui său şi să devină inginer. A studiat, deci, ingineria. S-a dovedit un domeniu prea rigid pentru tânărul nonconformist.

Politica a fost magnetul care l-a atras toată viaţa, aşa că nu şi-a profesat niciodată meseria. A apărut pe radarul politicii mari în 2006, când a candidat la primăria Atenei şi a ieşit pe locul al treilea. În 2008, la numai 33 de ani, devenea cel mai tânăr lider politic al unui partid grec. Un an mai târziu, câştiga un loc în Parlamentul Greciei şi era ales la conducerea Syriza, coaliţia radicală de stânga.

Alexis Tsipras, ianuarie 2015: Dilema cu care se confruntă poporul grec este clară. Este o alegere între o dictatură a memorandumurilor şi o guvernare populară prin Syriza. Este o alegere între supunere sau negocieri dure, decisive. Este o alegere între austeritate şi creştere economică.

Tsipras este fiul politic al crizei economice care a îngenuncheat Grecia. După cinci ani grei, cu politici de austeritate ratate şi guverne care nu au reuşit să salveze ţara de la dezastru, dar au îndatorat-o până la refuz, s-a auzit NU. Era Tsipras.

Alexis Tsipras a ajuns unde este acum pentru că a fost cea mai puternică voce anti-austeritate. În 2015, la doar 40 de ani, a devenit cel mai tânăr premier grec din ultimul veac şi jumătate. Le-a promis oamenilor speranţă. Iar speranţa, oricât de deşartă, era singurul lucru pe care îl cereau grecii în acel moment. Rămaşi fără bani, cetăţeni ai unei ţări în pragul colapsului, voiau măcar să creadă că va exista, la un moment dat, o soluţie. Aveau nevoie să spere că vor fi salvaţi, iar Tsipras le-a oferit această iluzie.

- Vom duce această luptă până la sfârşit şi vom învinge. Este datoria noastră faţă de istorie. Vom câştiga! Vom scrie istorie!

Tsipras a câştigat alegerile fiind altfel. Aşa şi-a propus din start să şi guverneze. Ateu fiind, a refuzat să depună jurământul cu mâna pe Biblie. A refuzat în continuare să poarte cravată. De altfel, la puţin timp după ce a devenit prim-ministru, Alexis Tsipras a primit o cravată de mătase din partea omologului italian, Matteo Renzi. Nu a purtat-o, dar o ţine pentru un moment special: o va purta în ziua în care criza grecească va lua sfârşit.

Există un singur stereotip pe care Alexis Tsipras, politicianul „altfel” îl confirmă: acela că în spatele fiecărui bărbat puternic se află o femeie şi mai puternică: Peristera Batziana. Grecii o ştiu drept Betty. Este partenera lui Alexis Tsipras de mai bine de 20 de ani. Nu sunt căsătoriţi - o alta premieră în politica greacă. Au doi fii împreună. Cel mic a fost numit Ernesto, un omagiu adus lui Che Guevara, eroul lui Tsipras.

Betty se fereşte de lumina reflectoarelor şi a fost văzută de puţine ori în public. Detestă orele de mers la cumpărături, îi displace şi mersul la coafor. Oricine o cunoaşte spune că ea este adevărata stângistă radicală din casă. De altfel, ea l-a convins pe tânărul Alexis să devină membru al tineretului comunist. Şi tot ea l-a ghidat şi mai târziu în carieră.

Pentru Tsipras, bătălia cu Troica a fost din prima zi o luptă personală. Asta pentru că Betty l-a ameninţat că îl va părăsi dacă va capitula în faţa creditorilor internaţionali. Un detaliu dezvăluit de preşedintele francez, Francois Hollande.

O privire rară în interiorul unei familii care şi-a propus să învingă însăşi ideea de austeritate. O luptă pe care, deocamdată, nu reuşeşte să o câştige. Realitatea noului acord cu creditorii face ca promisiunile din ianuarie să pară tot mai îndepărtate.

Alexis Tsipras, premierul Greciei: Cei mai mulți greci vor sprijini acest efort de reîntoarcere la creștere economică, fiindcă vor realiza că am dus o bătălie dură până la final.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri