Alexis Tsipras, dispus să cedeze. Analist economic: "Demagogia nu putea continua" 

Data publicării:
grecia mediafax

„Dacă eşti membru UE trebuie să înţelegi că nu poţi să trăieşti din impozitele şi taxele pe care le plătesc alţii în alte ţări. Grecia nu poate să trăiască la nesfârşit pentru ce plătesc nemţii, francezii, chiar şi noi. Deci, soluţii nu existau. Nu e închis cazul. Adică, deocamdată s-a obţinut o amânare, avem o bulă de oxigen, s-a înţeles că Tsipras şi guvernul lui nu au forţa de introducere a unui alt model şi că va trebui să pună în aplicare reformele pe care UE le cere pe drept cuvânt. Sunt reforme pe care şi noi le-am început şi le-am şi suportat.

Problema e dacă guvernul Tsipras are această calitate. Urmărind activ în lunile care au trecut de la alegeri se poate vedea foarte clar că nu are profesionalismul necesar punerii în aplicare a unei reforme economice adevărate, că îşi va pierde din electoratul care a crezut în minuni politice. Deci, mă aştept la anumite schimbări politice în Grecia, dar pericolul nu a trecut.

În Grecia a fost un spectacol cu artificii, în alte ţări mai înţelepte din punct de vedere al modului de a se prezenta cum ar fi Italia, Spania, Portugalia ... nu sunt nici ele într-o situaţie foarte bună. Deci, sistemul euro are încă mari probleme.

Aceste probleme temporar liniştite prin ce se întâmplă în Grecia ar trebui să ne dea şi nouă de gândit şi să ne hotărâm într-o manieră mai atentă asupra datei la care vrem să intrăm în zona euro. Să nu facem un pas greşit, să nu ne grăbim şi să încercăm să fim foarte bine pregătiţi când vom face acest pas, când vom trece la zona euro.

Problema e în ce măsură aceste instituţii financiare internaţionale vor înţelege că rolul lor nu e de creditor, ci de partener”, a comentat analistul economic situaţia din Grecia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri