Alexis Tsipras: Referendumul este o modalitate de a ne înarma mai bine pentru negocieri

Data publicării:
tsipras la tv

 „Poimâine, soarele tot de la Est va răsări. Va continua să fie oxigen pe Pământ, iar grecii vor putea respira. Trebuie să ne păstrăm calmul pentru a putea face faţă oricărui şantaj”, a subliniat Alexis Tsipras.

Grecia ar trebui să plătească marți o rată de 1,6 miliarde de euro către FMI, bani pe care executivul elen a anunţat deja că nu îi are. Iar odată ce data scadentă va trece, Grecia va intra în situaţie de incapacitate de plăţi şi se poate pune problema ieşirii ei din zona euro şi chiar din Uniunea Europeană.

În interviul acordat luni seară televiziunii publice de la Atena, premierul grec Alexis Tsipras a făcut un apel la calm şi le-a cerut grecilor să voteze în număr cât mai mare împotriva măsurilor propuse de creditori, la referendumul de duminică. Oficialul elen spune că doar aşa va putea pune presiune pe Bruxelles şi pe creditorii internaţionali să accepte propunerile Atenei.

„Alegerea noastră este să ne adresăm poporului grec. Să le spunem oamenilor că ne-au oferit o înţelegere care nu reprezintă o soluţie. O puteţi respinge sau nu. Vă cerem să o respingeţi în număr mare. Cu cât mai mare procentul de respingere, cu atât mai puternice vor fi armele guvernului grec pentru a relansa negocierile. (...) Nu vor să ne dea afară din zona euro. Să vă spun de ce. Costurile ar fi imense. Planul lor a fost să pună capăt speranţei că în Europa pot exista politici alternative”, a argumentat premierul elen.

El a sugerat că este dispus să demisioneze, dacă grecii vor vota în favoarea propunerilor venite de la Bruxelles.

„Nu am primit acest mandat pentru că iubesc puterea, vreau să fiu clar. Am acceptat această funcţie pentru că poporul grec m-a votat. Cât mă vor susţine, voi fi aici. (...) Nu pot fi premier în orice circumstanţe. Vom respecta decizia luată de poporul grec”, a afirmat Alexis Tsipras.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri