Sari la conținut

Aliat politic al Rusiei, Iranul poate deveni marele său rival economic

Marele aliat politic al Rusiei va deveni curând marele său rival economic. Iranul nu a scăpat încă de sancţiuni dar e deja în discuţii pentru livrarea de petrol pe piaţa europeană. Foştii clienţi din sudul Europei s-au arătat imediat interesaţi, fiindcă iranienii vor să recâştige cota de piaţă vânzând petrol indiferent de preţ.

Pentru Rusia, şocul ar putea veni nu mai târziu de anul viitor. Dacă Iranul îi fură clienţii oferind petrol la reducere, Rusia va pierde 420 de mii de dolari zilnic, estimează analiştii citaţi de Bloomberg. Pe tot anul 2016 ar fi 153 de milioane de euro evaporate - iar suma ia în calcul doar pierderea cotei de piaţă din sudul Europei. Europa a creat deja un cadru legal pentru ridicarea sancţiunilor iraniene, astfel încât odată ce Teheranul dovedeşte că respectă acordul nuclear, pot începe şi afacerile cu petrol.

Suntem acum în stadiul implementării acestui acord și la final se poate deschide ușa pentru cooperare economică și evoluții economice pozitive.”, a declarat Martin Schulz, președintele Parlamentului European.

Pe aceeași temă