Tragedie pe Everest. Patru alpiniști au murit în cea mai înaltă tabără de pe munte

Data actualizării: Data publicării:
Aerial View Of Mount Everest
Muntele Everest a „crescut” cu aproape un metru. Foto: Gulliver/Getty Images

Șerpașii nepalezi au găsit cadavrele a patru alpiniști într-o tabără de pe Muntele Everest, informează miercuri Reuters citând un anunț al autorităților, numărul persoanelor decedate în încercarea de a cuceri cel mai înalt vârf al lumii ajungând în acest sezon la 10.

Aerial View Of Mount Everest
Foto: Gulliver/Getty Images

Trupurile neînsuflețite ale celor patru alpiniști au fost găsite în timpul nopții, în două corturi din Tabăra IV, situată la 8.000 de metri altitudine, a declarat în Kathmandu șerpașul Mingma de la Seven Summit Treks, grup din care fac parte șerpașii care au făcut descoperirea, potrivit Agerpres.

Nu este clar modul în care alpiniștii și-au pierdut viața, iar identitatea lor nu a fost încă stabilită, a adăugat Mingma care, precum mulți șerpași, este cunoscut pe numele său mic.

Ang Tshering, președintele Asociației alpiniștilor din Nepal, a explicat că marți vântul a bătut cu putere pe munte.

În timpul sezonului de escaladă din acest an de pe Muntele Everest, care se încheie luna aceasta, zece alpiniști și-au pierdut viața, unul dintre aceștia pe versantul chinezesc.

Șerpașii care au descoperit trupurile neînsuflețite se aflau într-o misiune de recuperare a cadavrului alpinistului Vladimir Strba din Slovacia care a decedat în weekend în apropierea vârfului de 8.850 de metri.

Corpul lui Strba a fost coborât în Tabăra II, la 6.400 de metri și urmează să fie transportat în cursul zilei de miercuri la Tabăra de Bază, a menționat Mingma.

Expedițiile din acest an de pe Everest se confruntă cu vremea nefavorabilă și cu vântul puternic.

Nepalul a eliberat permise unui număr de peste 370 de alpiniști pentru escaladarea Everestului în acest sezon.

Din 1953, când Tenzing Norgay (Nepal) și Edmund Hillary (Noua Zeelandă) au devenit primii alpiniști care au ajuns în vârf, circa 5.000 de alpiniști au mers pe urmele lor și aproximativ 300 au murit în această încercare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri