Ambasadele occidentale își evacuează personalul din Irak

Data publicării:
IrakEvacuare

Statele Unite îşi consolidează prezenţa militară în apropierea Irakului. Un portavion şi trei nave militare sunt în Golful Persic. În această dimineaţă a ajuns aici şi USS Mesa Verde, care are la bord 550 de puşcaşi marini, echipaţi pentru debarcare rapidă. Din cauza securităţii tot mai precare, ambasadele occidentale de la Bagdad au început evacuarea personalului diplomatic.

Rebelii islamişti spun că au executat peste 1000 de militari în drumul lor spre Bagdad. Ei au publicat pe Internet mai multe fotografii în care susţin că apar soldaţii irakieni. Sunt surprinse momentele în care aceştia sunt înghesuiţi în maşini şi duşi pe un câmp din apropierea oraşului Tikrit, unde sunt executaţi.

În timp ce numărul oamenilor care fug din calea insurgenţilor se apropie de un milion, există şi situaţii aparent neobişnuite. Localnicii din Mosul se întorc în oraşul cucerit de rebeli, care au refăcut reţeaua de electricitate şi alimentare cu apă şi au redus tarifele la utilităţi. E drept, vorbim doar de sunniţi, care spun că au fugit iniţial de teama unor atacuri ale armatei irakiene şi nu de frica rebelilor.

Bagdadul este sigur în proporţie de 100%. Nu există absolut nicio teamă pentru Bagdad şi împrejurimile sale, a spus Saad Maan, purtător de cuvânt al armatei irakiane.

Autorităţile irakiene susţin că au început contra-ofensiva şi că au eliberat mai multe oraşe.

Analiştii politicii spun că situaţia de acum este de fapt moştenirea intervenţiei internaţionale din urmă cu 11 ani. Ei spun că în timpul operaţiunilor din 2003, americanii şi britanicii au făcut greşeala de a-i concedia pe militarii loiali lui Saddam Hussein, care s-au alăturat imediat fundamentaliştilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri