Ambasadorul Azerbaijanului: „Și în următoarea perioadă vor avea loc investiții masive în România”

Data publicării:
ambasador AZER 30 mai

Deşi, în mod obişnuit, misiunea ambasadorilor în ţările de reşedinţă durează patru ani, Eldar Hasanov a petrecut 12 în România ca ambasador al Republicii Azerbaijan. La încheierea misiunii sale, diplomatul a acordat ultimul interviu în calitate de ambasador al statului său în România, realizatorului Digi24, Balazs Barabas, prilej cu care a trecut în revistă toate proiectele importante derulate între cele două state, în toată această perioadă.

Şi cum eficienţa relaţiilor dintre două state este măsurată mai ales în planul schimburilor economice şi politice, aici contribuţia ambasadorului a fost una remarcabilă. Iar dovadă stau cifrele, proiectele concrete pe care emisarul Azerbaijanului la Bucureşti le aminteşte în acest interviu: „Părăsesc România știind că am de ce să fiu mândru, că rămâne ceva în urma exercitării funcției mele... În perioada mandatului meu, schimbul comercial între România și Azerbaijan a crescut de 300 de ori. Investițiile azere în România, doar în ultimii trei ani de criză, depășesc 270 de milioane de euro. Doar în ultimii trei ani. Am reușit acest lucru chiar dacă a existat o anumită birocrație și unele piedici nefondate. E nevoie să fie create condiții pentru investitori.”

După cei 12 ani petrecuţi în România, ambasadorul spune că iubeşte spiritul românesc, căldura, ospitalitatea şi umanitatea românilor iar, dacă ar avea ceva de reproşat, asta s-ar îndrepta către guvern, căci principala problemă a noastră rămâne birocraţia: „Apreciez istoria, cultura, tradițiile și obiceiurile României și respectarea acestora de către poporul român. Sunt foarte multe lucruri care îmi plac în România. În ceea ce privește lucruri care nu îmi plac în România, în primul rând aș dori să urez guvernului României să se lupte cu birocrația. În al doilea rând, ca un om care iubește aceasta țară, vreau ca Guvernul să aprecieze și să sprijine investitorii care vin în România. Aceasta este cheia pentru dezvoltarea țării. Avem exemple pozitive pentru România în țări precum Turcia, Polonia, Ungaria sau Azerbaijan, unde investitorii sunt foarte apreciați și sunt create condiții pentru atragerea lor, nu sunt împiedicați sau blocați de către procesul birocratic. Acesta este sfatul meu frățesc pentru Guvernul României și pentru oficialii români. Fiecare român merită să trăiască cea mai bună și demnă viață. Merită acest lucru.”

Şi chiar dacă aceste impedimente încă mai există, ambasadorul spune că pentru viitorul relaţiilor economice dintre ţările noastre se anunţă numai lucruri bune: „Investițiile azere cresc într-un ritm fulminant. Aș dori mai multă deschidere. Azerbaijanul este gata să vina cu investiții, pentru că suntem parteneri strategici, Azerbaijan este pregătit pentru România, inclusiv pentru proiectele energetice din România. Asta doresc să le transmit demnitarilor români, fraților mei, prietenilor, mulți dintre ei îmi sunt și prieteni. Doresc să le urez crearea acestui climat investițional. ... În momentul de față s-a deschis o pagină nouă cu oportunități de colaborare în domeniul economic și energetic. Ca ambasador mă încântă decizia statului azer de a investi. Și în următoarea perioadă vor avea loc investiții masive în România. Aceste investiții cuprind diferite domenii, inclusiv domeniul infrastructurii, energiei și privatizărilor.”

Dar, pe lângă contribuţia sa la proiectele internaţionale, Eldar Hasanov a considerat important să fie şi ambasadorul culturii româneşti în străinătate. Ambasadorul a scris şi o carte despre România, pe care fostul șef al statului, Emil Constantinescu a descris-o ca fiind una dintre cele mai frumoase cărţi care s-au scris vreodată despre România. Iar acum, lucrează la a doua sa carte, tot despre România.

Interviul integral cu Eldar Hasanov, un ambasador îndrăgostit de România, sâmbătă, de la ora 18.30, la „Paşaport diplomatic”, pe Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri