Ambasadorul rus despre discuția Putin – Merkel: Există divergențe, mai ales că e vorba de drepturile omului

Data publicării:
18112012 20m 20ambasador 20rus 20putin-34123

Ambasadorul Federaţiei Ruse la București, Oleg Malghinov, a detaliat la „Jurnalului extern”, emisiune realizată și găzduită de jurnalistul Balazs Barabas, semnificația discuțiilor purtate de șeful statului, Vladimir Putin, cu fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, și actualul cancelar german, Angela Merkel, din această săptămână.

În urmă cu câteva zile, Nicolas Sarkozy a fost primit cu braţele deschise în Rusia de Vladimir Putin, chiar dacă nu mai este preşedinte al Republicii Franceze.

„Cei doi președinți, chiar dacă unul este un fost președinte, au ce să discute întotdeauna, cu atât mai mult cu cât domnul Sarkozy acum este un pic mai eliberat de obligațiile pe care le avea, însă dânsul nu este eliberat de răspunderea pe care o poartă în continuare pe umeri, de aceea întotdeauna o să fie interesant de discutat cu dânsul problemele cele mai importante ale vieții internaționale, fie că e vorba de Orientul Apropiat sau de criza economică mondială, cu siguranță domnul Sarkozy a participat la aceste evenimente și poată să emită judecăți pertinente”, a comentat ambasadorul rus la București.

„Realizez că există situații în care abordările pot fi diferite”

În schimb, cazul Pussy Riot a provocat acum două zile tensiuni între cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus, Vladimir Putin. Cei doi oficiali au avut un schimb dur de replici în cursul unui forum germano-rus desfăşurat la Moscova pe marginea cazului celor două tinere din trupa Pussy Riot aflate încă în închisoare.

„Întâlnirea cu doamna Angela Merkel este o întâlnire tradițională a Guvernelor. Doamna Merkel a venit cu opt miniștri, 14 miniștri au participat din partea Rusiei, conducătorii celor două delegații au avut un dialog la Petersburg, unde au participat foarte mulți businessmeni. Acesta este conținutul de bază al acelor discuții și acestea au fost cele mai utile momente ale acelei întâlniri, pentru că, în mod cert, colaborarea cu Germania constituie una dintre componentele de bază ale colaborării Rusiei cu UE în general”, a detaliat Oleg Malghinov.

„Bineînțeles că există divergențe, cu atât mai mult cu cât e vorba de problemele drepturilor omului, cu diverse nuanțe, pe care putem să le abordăm diferit în societatea civilă din diverse țări. Douăzeci și cinci de ani m-am ocupat la Ministerul de Externe de drepturile omului și cu siguranță realizez că există situații în care abordările pot fi diferite, situații critice, însă, cu timpul, opiniile divergente pot să se apropie”, a declarat șeful diplomației ruse la București.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri