Ambasadorul SUA, convocat la Ministerul turc de Externe în urma recunoașterii genocidului armean

Data actualizării: Data publicării:
HOLLYWOOD, CALIFORNIA - APRIL 24: Armenians, Armenian descendants and supporters march during a march and rally commemorating the 104th anniversary of the Armenian genocide on April 24, 2019 in Hollywood, California. Greater Los Angeles is home to the largest number of Armenians in the world outside of Armenia. (Photo by Mario Tama/Getty Images)
Manifestație în aprilie 2019, pentru comemorarea a 104 ani de la genocidul armean, în California. Foto: GettyImages

Ambasadorul american a fost convocat miercuri la Ministerul turc de Externe, după ce Camera Reprezentanților din SUA a votat în favoarea recunoașterii genocidului armean și impunerii sancțiunilor asupra Turciei din cauza operațiunilor militare din Siria.

Camera Reprezentanților a adoptat aproape în unanimitate o rezoluție prin care se recunoaște genocidul armean, o chestiune foarte sensibilă pentru Ankara, care contestă definirea în acest fel a atrocităților comise de turcii otomani în timpul Primului Război Mondial, relatează Mediafax.

În favoarea rezoluției au votat 405 membri ai Camerei Reprezentanților și doar 11 s-au pronunțat împotrivă.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a condamnat prompt decizia congresmenilor americani, afirmând că este un act de răzbunare în legătură cu ofensiva Ankarei împotriva kurzilor din nord-estul Siriei.

„Această decizie rușinoasă a celor care exploatează istoria în scopuri politice este nulă și neavenită pentru oamenii și Guvernul nostru”, a completat șeful diplomației de la Ankara.

Sancțiuni americane împotriva Turciei

Totodată, Camera Reprezentanților au adoptat un proiect prin care solicită Administrației Donald Trump să impună sancțiuni Turciei în legătură cu ofensiva siriană.

„Recunoscând acest genocid, onorăm amintirea victimelor sale și jurăm: niciodată din nou”, a afirmat fostul vicepreședinte american Joseph Biden.

Turcia, deşi a recunoscut că mulţi armeni creştini au fost ucişi în confruntările cu forţele otomane, neagă că uciderea armenilor ar fi fost o acțiune orchestrată care ar fi avut drept scop lichidarea etniei armene, şi implicit refuză să recunoască că ar fi fost vorba de un genocid.

Chiar şi astăzi, Ankara trece la represalii şi ameninţă cu ruperea relaţiilor cu statele care recunosc genocidul armean.

Conform Administraţiei de la Erevan, circa 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în atrocităţile din anul 1915, însă Turcia susţine că numărul morţilor se ridică la 300.000.

Editor web: G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri