Sari la conținut

Americanii construiesc o bază militară în Siria

Imaginile din satelit intrate în posesia jurnaliştilor de la CNN arată evoluţia lucrărilor de la unitatea militară americană din Siria. În câteva luni, un teren agricol va fi transformat în pistă de aterizare pentru avioane de luptă şi de mare tonaj.

„Se lucrează pentru extinderea pistei astfel încât să poată ateriza şi avioane mari. Avantajul acestui loc este că e bine protejat, în interiorul teritoriului kurd, astfel încât poate fi folosit pentru transportul trupelor speciale americane în Siria”, relatează Clarissa Ward, corespondent CNN în Siria.

Echipa postului de televiziune a fost escortată de luptători kurzi departe de locul unde se contruieşte baza pe motiv că este zonă militară şi filmatul este interzis. Potrivit CNN, ridicarea acestei baze este o nouă dovadă a implicării tot mai mari a Statelor Unite în nordul Siriei şi de cooperare cu luptătorii kurzi. Aceştia îşi coordonează atacurile contra ISIS din apartamente abandonate.

Luptător kurd: În momentul de faţă, acesta este linia frontului. Camarazii noştri de acolo au văzut doi luptători inamici, astfel încât am trimis acest mesaj împreună cu coordonatele la sediul comandamentului general.
Reporter: Cine v-a învăţat să folosiţi aceste echipamente?
Luptător kurd: Un grup de străini, americani, i-a instruit pe comandanţii kurzi, iar aceştia, la rândul lor, i-au instruit pe soldaţi.

Noua bază americană din nordul Siriei este la aproape 160 de kilometri de poziţiile ocupate de Stat Islamic şi la distanţă considerabilă de cele două baze ale Rusiei. Moscova are un aerodrom militar în Latakia, folosit pentru raidurile împotriva ISIS şi o bază navală în portul Tartus, de unde sunt coordonate operaţiunile marinei militare.