Americanii l-au ucis pe noul lider al Statului Islamic în Afganistan

Data publicării:
militari americani shutterstock_222121531
Foto: Shutterstock

Armata americană l-a ucis pe liderul grupării Statul Islamic în Afganistan, într-un bombardament, la începutul săptămânii, în provincia Kunar, la trei luni după moartea predecesorului său în circumstanţe asemănătoare, a anunţat vineri Pentagonul, relatează AFP, preluată de News.ro.

militari americani shutterstock_222121531
Foto: Shutterstock

Statele Unite îşi intensifică lupta împotriva organizaţiei extremiste în această ţară, de teamă că Afganistanul ar putea să devină noua placă turnantă a jihadiştilor, care pierd teren în Irak şi Siria.

„Forţele americane l-au ucis pe Abu Sayed”, liderul EI-Khorasan - numele filialei locale a Statului Islamic în Afganistan - într-un ]atac aerian asupra cartierului general al grupării” jihadiste pe 11 iulie, a precizat, într-un comunicat, o purtătoare de cuvânt a Departamentului american al Apărării, Dana White.

În „raidul aerian au fost ucişi şi alţi membri EI-Khorasan”, iar raidul ]va perturba considerabil obiectivele grupării teroriste de a-şi intensifica prezenţa în Afganistan”, a spus ea.

„Este evident o victorie a noastră în privinţa respingerii. Este o direcţie bună”, a reacţionat şeful Pentagonului Jim Mattis.

Abu Sayed este al treilea „emir” al organizaţiei jihadiste în Afganistan omorât în operațiuni comune americano-afgane, după Hafiz Sayed Khan, anul trecut, şi Abdul Hasib, în aprilie. Acesta din urmă a fost ucis într-o operaţiune comună a forţelor americane şi locale în estul ţării.

„Vom continua până când ei vor fi nimiciți”, a comentat generalul american John Nicholson, referindu-se la jihadiştii din Statul Islamic, al căror număr este estimat la mai puţin de 1.000 în Afganistan, potrivit Pentagonului.

Forţele afgane şi americane au lansat o ofensivă, începând din martie 2017, subliniază Pentagonul, pentru a „transmite Statului Islamic mesajul clar că nu are un sanctuar pentru combatanţii săi în Afganistan”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri