Analist politic turc: „Turcia s-a săturat de provocările continue ale Rusiei”

Data publicării:
analista

De ce a decis Turcia să doboare avionul militar rusesc? Primul motiv, pentru că a încălcat spaţiul aerian al Turciei. Al doilea motiv ar fi acela de a-i proteja pe etnicii turci. Oficialii turci şi populaţia turcă sunt foarte preocupaţi de situaţia etnicilor turci din Siria. Este un sentiment foarte puternic în Turcia. Cred că acum două luni au avut loc incidente similare. Atunci, Turcia a luat decizia de a da o şansă Rusiei (n.red, de a înceta provocările). Luna trecută, Rusia a încălcat din nou spaţiul aerian al Turciei. De această dată, Turcia a vrut să arate că nu vrea să fie provocată continuu. Turcia a fost nevoită să îşi apere spaţiul aerian şi să îşi demonstreze forţa”, spune Narli Nilufer.

„Majoritatea populaţiei turce crede că Turcia a procedat corect. Unii cred că, în trecut, avioanele militare ruse au încălcat spaţiul aerian turc în repetate rânduri, iar Turcia a avut suficientă răbdare cu Rusia. Oamenii cred că Rusia nu ar trebui să trateze Turcia ca pe un stat slab şi care nu va răspunde încălcării spaţiului său aerian. Aşa că mulţi văd acestă situaţie ca pe un joc al puterii între Rusia şi Turcia şi sunt tentaţi să creadă că Turcia a făcut o demonstraţie de forţă, că Turcia a demonstrat că este o putere. Aceasta este percepţia generală în societatea turcă”, adaugă analistul.

Cel mai negru scenariu ar fi amplificarea acestui conflict. Dacă este să analizez discursul preşedintelui Erdogan, pot spune că Turcia nu îşi doreşte o amplificare a conflictului. NATO, la rândul său, a sfătuit ambele state să nu amplifice acest conflict. Între Turcia şi Rusia există o interdependenţă economică: Turcia depinde de gazul rusesc, Rusia, la rândul ei, are nevoie de piaţa turcă, de banii din Turcia. Aşa că nu este în interesul niciuneia dintre părţi să amplifice acest conflict. Cred că vor lua măsuri pentru detensionarea situaţiei. Pentru că, în cazul celui mai negru scenariu, în care va avea loc o escaladare a conflictului, acest lucru ar putea complica problema siriană şi politica internaţională. Dacă este să privim la toate părţile: Statele Unite, Uniunea Europeană, desigur, toate statele din Balcani, unele dintre ele membre ale UE, regiunea Mării Negre, Orientul Mijlociu, toate ar putea fi afectate. De aceea este bine ca Turcia şi Rusia să nu amplifice conflictul”, este de părere Narli Nilufer.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri