ANALIZĂ BUSINESS CLUB. SUA și Cuba, prieteni de conjunctură

Data publicării:
Barack Obama si Raul Castro la Johannesburg pentru omagiul lui Nelson Mandela-AFP Mediafax Foto---1

Dupa anexarea Crimeei şi poziţia de adversitate faţă de Occident, Rusia încearcă refacerea vechilor alinaţe. Washingtonul a conştient că nu trebuie să lasă să se repete scenariul de acum 50 de ani, când inamicul era la 150 de kilometri de graniţele sale.

Decizia administrației Obama de a începe normalizarea relațiilor cu Havana va trebui să aibă girul Congresului SUA, dominat de republicanii care au fost critici până acum în această problemă.

Prin puterile pe care le are, președintele Statelor Unite poate aproba o serie de măsuri cum ar fi tranzacțiile interbancare sau călătoriile directe între cele două țări. Este un început modest care trebuie continuat, dar care cu siguranță va avea mare impact asupra publicului. Congresul este cel care poate decide ridicarea embargoului.

Negocierile dintre americani și cubanezi s-au desfășurat de mai bine de un an și jumătate pe teritoriul canadian și au fost sprijinite de Papa Francisc. Au contribuit mult reformele și deschiderea lui Raul Castro din ultimii ani, însă un rol esențial îl are și noul context geopolitic.

Riscul pentru americani este de a avea iarăși Rusia la ușă, în condițiile în care cele două țări devin evident adversare pe scena politică.

În vara acestui an, Vladimir Putin a făcut un turneu în America Centrală și de Sud, a ajuns și în Cuba, cu intenția de a câștiga aliați. De la finalul anului trecut, Moscova a șters 90% din datoria istorică de 32 de miliarde de dolari a Cubei.

Potrivit The Guardian, la schimb ar fi primit permisiunea de a redeschide o bază de spionaj de lângă Havana, extrem de activă în timpul Războiului Rece.

Cuba are însă nevoie de mai mult decât de ștergerea unor datorii vechi. Are nevoie de spirijin financiar în acest moment și din acest punct de vedere rușii sunt limitați. Abia se descurcă cu problemele de acasă, bani de dat nu prea au.

Nevoile Cubei pot fi acoperite de către americani. A fost nevoie doar de un anunț al președintelui Obama și mașinăria financiară deja se pune în mișcare.

Pentru companiile americane, Cuba este o oportunitate uriașă de afaceri. Se deschide o piață, se pot face afaceri cu marje de profit inimaginabile. Toate acestea, dincolo de interesul strategic.

Relațiile dintre cele două țări au fost rupte în 1961, după naționalizarea averilor americanilor din Cuba de către Fidel Castro. Și au rămas în acel stadiu cu toate că Statele Unite au ajuns la o normalizarea a legăturilor cu alți vechi inamici, China sau Vietnam.

Experții susțin că în tot acest proces de apropiere este esențial ca americanii să nu forțeze nota și să încerce accelerarea transformărilor, cum ar fi o tentativa de schimbare a regimului.

Pentru Cuba, actuala o tranziție către regimul „o țară, două sisteme”, cum e cel din China, ar fi cea mai bună soluție.

Se poate dezvolta o economie de piață și, în același timp, să existe o putere centralizată de sorginte comunistă.

Statele Unite punctează major la nivel internațional. Deja câștigă aliați în America Latină în urma reluării legăturilor cu Havana. Cuba așteaptă acum dolarii americani.

Economia țării insulare este de decenii muribundă. A fost ținută în viață cu subvenții din Venezuela, sub formă de petrol ieftin.

Căderea cotațiilor la țiței deja creează mari probleme la Caracas și în aceste condiții ajutorul venezuelean pentru Cuba devine nesigur. Regimul lui Nicolas Maduro devine nesigur și poate fi urmatoarea etapă în schimbarea alianțelor la nivel internațional, căci Venezuela este un aliat al Rusiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri