ANALIZĂ. Ce se ascunde în spatele aşa-zisului armistiţiu de o oră dintre Ucraina şi Rusia?

Data publicării:
petro porosenko vorbeste la telefon cu vladimir putin - fb porosenko-1

Ce se întâmplă acum în Ucraina este o îndreptare spre un deznodământ pe care Ucraina nu-l doreşte, pe care Rusia îl doreşte şi pe care l-aş numi pacea strâmbă pentru că presupune negocieri pentru pace cu partea separatistă pe teren, deci înainte ca Ucraina să îi înfrângă pe separatişti. E ceea ce a vrut Rusia de la început”, a declarat la Digi24, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române.

„Kievul, atunci când a observat şi a sesizat că nu poate câştiga bătălia pe teren, încearcă că găsească căi de ieşire. Asta trebuie să facă Poroşenlo. Să găsească mecanisme de acomodare cu Rusia. Tocmai ca pacea strâmbă care se va negocia să nu fie chiar atât de strâmbă sau să nu genereze, dacă Ucraina refuză, într-un război şi mai dur împotriva Ucrainei.

Ucraina îşi dă dă seama că timpul nu trece în favoarea ei şi că trebuie să găsească un mecanism de acomodare cu Rusia. Am senzaţia că aceste semnale le-a primit şi de la unii parteneri europeni. 

Dacă vreţi este la o scară mai mare situaţia lui Saakaşvili din Georgia când a venit şi şi-a muşcat cravata, când a realizat că pierde războiul, Poroşenko a ieşit în celebra declaraţie de pe aeroport să spună că suntem disperaţi, să ceara ajutor disperat Occidentuluui. S ar putea ca acest tip de tentativă de acomodare pe care Poroşenko o face cu Rusia pentru că el va trebui să negocieze măcar preţul gazelor. Unii politicieni, cum este Iaţeniuk, alţii, ministrul Apărării care a dat declaraţii tulburătoare privind marele război. Cine conduce de fapt Ucraina? Poroşenko, cu el se negociază sau cu Iaţeniuk?

Este exact ce a vrut Federaţia Rusă de la început şi ne îndreptăm spre asta.

Kievul trebuie să caute căi de ieşire, elemente de acomodare cu Rusia.

Declaraţia legată de armistiţiu - diplomatic era o capcană pentru Federaţia Rusă – Federaţia Rusă nu recunoaşte că e implicată militar, deci nu poate să facă armistiţiu. Ruşii nu cad în astfel de capcane. ei le pun. Diplomaţia lor e prea sofisticată şi tehnicizată ca să facă asemenea gafe.

Mesajul care s- a transmis ulterior ar fi că ambele părţi să depună eforturi să înceteze focul pe teren. Ruşii au făcut un apel la miliţiile ucrainiene să înceteze focul”, a spus Dan Dungaciu.

Ieri, în Ucraina, haosul militar e comparabil doar cu cel diplomatic. Vreme de mai puţin de o oră, lumea a trăit cu impresia că liderii de la Moscova şi Kiev au căzut la pace. Ucraina a anunţat, cu puţin înainte de la prânz, că Petro Poroşenko şi Vladimir Putin au ajuns la un acord privind un armistiţiu permanent în estul separatist al ţării. N-a trecut o oră şi Moscova a dezminţit: nici vorbă de armistiţiu, pentru că Rusia nu participă la niciun război.

Totul a culminat, câteva ore mai târziu, cu cele şapte condiţii puse de Vladimir Putin pentru pacea din Ucraina. Vorbim aici despre un plan făcut pe genunchi - la propriu. Liderul de la Kremlin a anunţat că a scris documentul pe drumul dintre Rusia şi Mongolia, unde liderul de la Kremlin este acum într-o vizită oficială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri