ANCHETĂ. Corpul neînsuflețit al lui Yasser Arafat a fost exhumat

Data publicării:
portret 20yasser 20arafat 20afp-35477

Experții elevțieni, francezi și ruși vor preleva probe și vor stabili dacă moartea lui Arafat - care a decedat într-un spital din Paris în 2004 - a fost rezultatul unei otrăviri, relatează BBC.

Franța a demarat o anchetă în august, după ce experți elvețieni au găsit urme de poloniu-210 radioactiv pe efectele personale ale lui Arafat.

Corpul neînsuflețit se află într-un mausoleu în complexul prezidențial Muqataa din Ramallah. Mausoleul a fost sigilat la începutul acestei luni.

Investigația ar putea dura câteva luni. O ceremonie de reînmormântare, cu onoruri militare, va avea loc marți seară.

Mulți palestinieni cred că Arafat a fost otrăvit de Israel, care îl vedea drept un obstacol în calea păcii și îl plasase în arest la domiciliu. Israelul a negat vehement.

Arafat, care a condus Organizația pentru Eliberarea Palestinei timp de 35 de ani și a devenit primul lider al Autorității Palestiniene, în 1996, s-a îmbolnăvit grav în octombrie 2004, pe când se afla în Muqataa. Două săptămâni mai târziu, a fost dus la un spital militar din Paris, unde a murit la 11 noiembrie 2004, la vârsta de 75 de ani.

În privința poloniului-210, acesta a fost citat drept cauză a decesului lui Aleksandr Litvinenko, fost spion rus, la Londra, în 2006.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri