Andrei Țărnea: „E puțin probabil ca Hassan Rohani să fi făcut pașii fără o strânsă consultare cu liderii religioși iranieni”

Data publicării:
iran

El a vorbit despre discuția telefonică istorică de săptămâna aceasta dintre președintele american Barack Obama și liderul iranian Hassan Rohani.

„Diplomația a făcut toți pașii necesari pentru ca discuția să fie posibilă. Nu s-a schimbat nimic fundamental față de acum o săptămână. Există totuși un moment, un început de proces și o uriașă oportunitate”, a spus Andrei Țărnea, directorul Institutului ASPEN România.

Rămân aceleași probleme suprapuse, legate de dosarul iranian, securitatea Israelului, a regiunii, dosarul sirian, în care Iranul este un jucător important. Se poate întâmpla o accelerare a discuțiilor pe dosarul iranian, ceea ce va avea efect de domino asupra unei posibile soluții în Siria”, a adăugat el.

„Siria și Iran sunt legate. Am văzut, în aceeași zi în care a avut loc discuția telefonică a fost un vot favorabil unanim în Consiliul de Securitate pe tema Siriei”, a precizat Andrei Țărnea.

E puțin probabil ca Hassan Rohani să fi făcut pașii fără o strânsă consultare și coordonare cu liderii religioși iranieni. E o decizie de sistem dacă schimbarea va avea loc. Și Iranul are o ierarhie strictă de luare a deciziilor. Va fi interesant de văzut dacă e ofensivă de diplomație publică sau un pas strategic de a ieși dintr-o criză pe care criza siriană a adâncit-o”, a conchis Andrei Țărnea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri