FOTO. Antarctica înverzește din cauza încălzirii globale. Ce pericol amenință continentul

Data actualizării: Data publicării:
Antarctica
Foto: Matt Amesbury

În ultimii 50 de ani, efectele încălzirii globale au început să se vadă tot mai mult la poli, în special în Antarctica, unde peisajul înzăpezit a fost înlocuit de unul cu tot mai multă verdeață, notează The Guardian.

Antarctica
Foto: Matt Amesbury

Schimbările climatice au transformat Antarctica într-un continent verde. Oamenii de știință au descoperit bancuri extinse de mușchi și au constatat că ritmul de creștere a plantelor este exponențial mai mare în ultimii ani.

"Antarctica nu va deveni verde în întregime, dar aceste porțiuni verzi vor fi mai extinse ca niciodată", afirmă Matt Amesbury, unul dintre cercetătorii de la Universitatea Exeter.

"Acest fenomen face legătura cu alte procese care au loc în Peninsula Antarctica, în special fenomene precum retragerea ghețarilor, care dezvăluie pământul, iar formațiunile de mușchi verde au tot mai mult loc pentru a se dezvolta", adaugă acesta.

În ultima jumătate a secolului 20, temperatura medie din Peninsula Antarctica a crescut progresiv, iar continentul s-a încălzit cu jumătate de grad la fiecare 10 ani.

Vegetația era extrem de rară în Antarctica, ocupând doar 0.3% din continent, însă imaginile recente arată o extindere semnificativă a acesteia.

Antarctica
Foto: Matt Amesbury

Dacă temperatura medie va continua să crească, oamenii de știință se așteaptă la schimbări rapide și în ecosistemul din Antarctica, iar principala lor preocupare este ca această încălzire a continentului să nu atragă un număr atât de mare de turiști încât regiunile să fie colonizate și distruse.

"Posibilitatea ca acest lucru să se întâmple este reală. Dacă acest lucru se va întâmpla, acest continent izolat, neatins și iconic va fi transformat definitiv", spune Thomas Roland, un alt cercetător al Universității Exeter.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri