Apă cu pesticide, descoperită în Franța

Data publicării:
26032013 20pesticide-57025

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, apa îmbuteliata nu este lipsita de efectele pe care poluarea o are asupra mediului înconjurător. Potrivit unui studiu realizat de o organizație nonguvernamentală, una din cinci sticle de apă vândute pe piața franceză conține urme de pesticide și medicamente.

„Am găsit un hormon sintetic, care este folosit pentru tratarea cancerului de sân, Tamoxifen, și nu avem nicio explicație legată de cum a ajuns în apă. Dacă îl găseam într-o sticlă, într-o mostră, am fi putut spune că este un incident izolat. Dar era în mai multe sticle, din diverse centre de testare, și nu înțelegem ce s-a întâmplat”, a declarat Thomas Laurenceau, editor revistă pentru consumatori.

În urma studiului s-a aflat că 10 din cele 47 de sortimente de apa îmbuteliată, atât plată, cât și minerala, conțin urme de pesticide și medicamente. Cu toate că dozele găsite nu pun în pericol sanatatea publică, nu se cunosc efectele pe care acestea le pot avea pe termen lung. Autorii studiului sunt de părere că analiza asupra apei ar trebui efectuată pe scară mai largă și atrag atenția autorităților că, dacă nu se iau măsuri pentru combaterea poluarii mediului, efectele ar putea deveni mult mai grave.

„Apa este de bună calitate, dar se ridică întrebari serioase în ceea ce privește prezervarea acestei resurse și asupra faptului că riscăm să avem probleme serioase în anii ce vor veni”, a declarat Laurenceau.

Acelaşi studiu atrage atenţia şi asupra calităţii apei de la robinet. Potrivit unei hărţi date publicităţii luna aceasta, în aproximativ 420 de localităţi franceze au fost depăşite limitele admise de poluanţi din apa potabilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri