Apare o nouă putere nucleară în Orientul Mijlociu? Planurile prințului MBS

Data actualizării: Data publicării:
Mohammed bin Salman, la masa

Prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman (MBS), a anunțat lansarea unui proiect pentru construirea primului reactor nuclear de cercetare al țării sale, informează Al Jazeera. Ar putea fi, însă, mai mult decât atât.

Mohammed bin Salman
Mohammed bin Salman are planuri mari pentru Arabia Saudită / FOTO: Guliver / Getty Images

Mohammed bin Salman a prezentat, la începutul săptămânii, șapte proiecte strategice în domeniul energiei și nu numai, două dintre cele mai importante fiind reactorul și un centru pentru dezvoltarea structurilor aeronautice.

În martie, însă, prințul moștenitor declara că țara sa este gata să intre în cursa înarmării nucleare dacă Iranul, marele rival, o va face. „Arabia Saudită nu vrea să obțină bomba nucleară, dar, fără îndoială, dacă Iranul o va face, la scurt timp îi vom urma exemplul”, a avertizat prințul, într-un interviu pentru CBS.

Anul trecut, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat că guvernul saudit a lansat cereri de ofertă pentru construirea a două reactoare.

Planurile regimului de la Riad nu se opresc aici și prevăd sporirea capacității energetice cu 17,6 gigawați, echivalentul producției a aproximativ 17 reactoare. Potrivit Reuters, Arabia Saudită vrea să reducă semnificativ consumul intern de țiței, iar cantitatea economisită fi economisit ar urma să fie exportată.

În zonă, Emiratele Arabe Unite au un proiect similar și au în construcție patru reactoare, proiectate de Coreea de Sud.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri