Sari la conținut

Apune era Castro. Cuba se pregătește de înlocuirea conducătorului

În Cuba încep în această săptămână reuniuni municipale ce marchează deschiderea unui lung proces electoral, care va dura șase luni și se va finaliza cu înlocuirea lui Raul Castro de la conducerea țării, în februarie 2018, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Candidații la posturile de consilieri municipali au început să fie desemnați, începând de luni, prin ridicare de mână de către adunările de locatari în vederea alegerilor locale de la 22 și 29 octombrie.

Acestea vor fi urmate, la începutul anului viitor, de alegerea celor aproape 600 de deputați ai Adunării Naționale care, la rândul lor, vor alege Consiliul de Stat, însărcinat cu desemnarea președintelui la 24 februarie 2018.

Titular al postului de președinte din 2008, după un interimat de doi ani, Raul Castro, în vârstă  de 86 de ani, a anunțat că nu va mai candida pentru un nou mandat. Prim-vicepreședintele Miguel Diaz-Canel, în vârstă de 57 de ani,  care este și numărul doi al guvernului, este așteptat să îi succeadă.

Partidul Comunist Cubanez (PCC, unic) nu prezintă oficial candidați, dar supraveghează întreg procesul și garantează, prin influența și votul militanților săi, să nu fie ales niciun opozant.

Autoritățile sunt de părere că sistemul electoral cubanez este cel mai democratic și mai transparent din lume, ceea ce contestă opozanții, afirmând că guvernul exercită „presiuni” asupra alegătorilor și „tentative de intimidare” asupra candidaților.

În 2015, opoziția a reușit totuși să înșele acest control prezentând doi candidați la municipale, o premieră după mai multe decenii, dar în cele din urmă ei au fost învinși.

În acest an, platforma disidentă ilegală Otro18, care regrupează mai multe mici organizații ale opoziției, și-a anunțat intenția de a prezenta 175 de candidați.

Sistemul electoral cubanez, în vigoare din 1976, prevede alegeri municipale la fiecare 30 de luni și alegeri generale (delegați provinciali, deputați și membri ai Consiliului de Stat) din cinci în cinci ani.

Candidații la parlamente (locale și național) provin 50% din rândul consilierilor municipali, restul fiind desemnați de comisiile pentru candidaturi, constituite de organizațiile sociale.

Au drept de vot toți cubanezii în vârstă de cel puțin 16 ani, peste opt milioane de persoane din totalul celor 11,2 milioane de locuitori.

Raul Castro este fratele lui Fidel Castro, liderul marxist-leninist care s-a aflat la conducerea Cubei din 1959 până în 2006, făcând din această țară un bastion al comunismului. Fidel Castro a murit în noiembrie 2016, la vârsta de 90 de ani, după ce se retrăsese de mai mulți ani de la conducere din cauza problemelor de sănătate. Raul Castro a promovat unele reforme și a mai deschis regimul izolat în care se afla țara, reluând, după zeci de ani de îngheț diplomatic, relațiile cu Statele Unite. Cuba rămâne însă un stat comunist, cu o populație pauperizată și unde drepturile omului sunt încălcate în continuare.