Arabia Saudită anunţă ruperea relaţiilor diplomatice cu Iranul

Data publicării:
proteste iran

Anunțul ruperii relațiilor diplomatice cu Iranul a fost făcut de ministrul saudit al afacerilor externe. Adel al-Jubeir a cerut membrilor reprezentanței diplomatice iraniene să părăsească țara în decurs de 48 de ore. 

Decapitarea șeicului șiit Nimr Bakir al-Nimr a tensionat relațiile dintre cele două țări. Manifestațiile de sâmbătă, de la Teheran, dar și din alte țări, au continuat și duminică, marcate de ură și uneori de violențe. 

Regatul saudit refuză să trateze cu un stat care patronează terorismul și care a propagat haosul și segregarea confesională în Orientul Mijlociu și în lumea musulmană, a spus ministrul de externe saudit. Atacurile împotriva reprezentanțelor diplomatice saudite reprezintă o încălcare flagrantă a convențiilor internaționale, a mai spus al-Jubeir. Ministrul a acuzat Teheranul că nu s-a arătat cooperant în fața cererilor saudite de a întări securitatea în jurul ambasadei.

Relația dintre Arabia Saudită (majoritar sunnită) și Iranul șiit este complicată de la revoluția islamică iraniană din 1979. Cele două puteri sunt adesea în dezacord asupra mijloacelor de a trata crizele din regiune și se acuză reciproc că încearcă să-și sporească influența.

Arabia Saudită și Iranul au mai avut relațiile diplomatice rupte, din 1987 până în 1991, în urma unor ciocniri sângeroase între pelerinii iranieni și forțele saudite la pelerinajul de la Mecca din 1987. 

Citiți și: 

Val de proteste la adresa Arabiei Saudite, după executarea unui cleric șiit
Arabia Saudită aprinde butoiul cu pulbere în lumea musulmană
Arabia Saudită și Iranul, rivale istorice în regiune

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri