Sari la conținut

Arabia Saudită se pregătește pentru sfârșitul erei petrolului

Prinţul Mohammed bin Salman, fiu al actualului rege, a declarat pentru Bloomberg că în centrul viitorului fond se va afla Aramco, compania petrolieră a statului saudit. Dar aceasta se va transforma de fapt în conglomerat.

Arabia Saudită ar urma să vândă treptat acţiuni la Aramco. Oferta publică iniţială ar putea avea loc cel mai devreme anul viitor, urmând să fie vândute sub 5% din acţiuni. Fondul va majora ponderea investiţiilor străine la 50% din activele sale, până în 2020, de la 5% în prezent. Practic el va fi alimentat cu bani din petrol.

Fondul este descris ca asigurarea Arabiei Saudite pentru era post-petrol, dar vor trece totuşi multe decenii până această ţară să rămână fără ţiţei. Rezervele actuale, de 265 de miliarde de barili sunt cele mai mari din lume şi la actuala cadenţă a producţiei, petrolul s-ar consuma peste 70 de ani. Deci ţara ar mai avea ce să pompeze multe decenii, evident, dacă va exista cerere de petrol. Şi până la epuizarea resurselor, mai degrabă se pregăteşte de o lume cu petrol ieftin. 

Citiți și:

Prețul petrolului fluctuează. Strategia saudiților
Cel mai mare producător de petrol ar putea fi listat la bursă
„Perla” coroanei saudite ar putea fi vândută