Arabia Saudită şi Rusia lucrează la un pact istoric

Data publicării:
2016 G20 State Leaders Hangzhou Summit
Prințul Mohammed bin Salman. Foto: Getty Images)

Arabia Saudită şi Rusia lucrează la un pact istoric, pe termen lung, de până la 20 de ani, pentru a ţine sub control livrările de petrol la nivel mondial ale marilor exportatori, relatează News.ro.

2016 G20 State Leaders Hangzhou Summit
Foto: Gulliver/GettyImages

Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a declarat că Riadul şi Moscova iau în considerare un acord pe termen lung pentru extinderea alianţei pe termen scurt de reducere a livrărilor de petrol, care a fost realizată în ianuarie 2017, după prăbuşirea preţurilor ţiţeiului.

„Lucrăm să trecem de la un acord pe un an la un acord pe 10-20 de ani. Avem un acord de ansamblu, dar nu şi pentru detalii”, a afirmat prinţul într-un interviu acordat Reuters luni seara, la New York.

Rusia, care nu a făcut niciodată parte din OPEC, a colaborat cu cartelul în timpul crizelor anterioare de supraproducţie, dar un acord pe termen de 10-20 de ani ar fi fără precedent.

Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din cadrul OPEC, a recrutat Rusia şi alţi producători de petrol din afara OPEC pentru a ajuta la reducerea excedentului de ofertă de petrol, după ce preţurile acestuia s-au părbuşit de la peste 100 de dolari pe baril în 2014 la sub 30 de dolari pe baril în 2016.

Ulterior, cotaţia petrolului şi-a revenit la 70 de dolari pe baril, dar creşterea rapidă a producţiei exploatărilor de şist din Statele Unite a plafonat cotaţiile.

Informaţiile referitoare la alianţa în domeniul petrolului vin într-o perioadă în care Riadul şi Moscova au colaborat pentru a-şi consolida relaţiile economice, chiar dacă nu sunt de acord în conflictul din Siria, în care susţin tabere opuse.

Riadul îi susţine pe rebelii care luptă cu armata preşedintelui Bashar al-Assad, în timp ce forţele ruse şi iraniene îl sprijină pe Assad. Asta înseamnă că Rusia este de partea Iranului, ţară rivală a Riadului.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri