Sari la conținut

Arabia Saudită şi Rusia lucrează la un pact istoric

Arabia Saudită şi Rusia lucrează la un pact istoric, pe termen lung, de până la 20 de ani, pentru a ţine sub control livrările de petrol la nivel mondial ale marilor exportatori, relatează News.ro.

2016 G20 State Leaders Hangzhou Summit

Foto: Gulliver/GettyImages

Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a declarat că Riadul şi Moscova iau în considerare un acord pe termen lung pentru extinderea alianţei pe termen scurt de reducere a livrărilor de petrol, care a fost realizată în ianuarie 2017, după prăbuşirea preţurilor ţiţeiului.

„Lucrăm să trecem de la un acord pe un an la un acord pe 10-20 de ani. Avem un acord de ansamblu, dar nu şi pentru detalii”, a afirmat prinţul într-un interviu acordat Reuters luni seara, la New York.

Rusia, care nu a făcut niciodată parte din OPEC, a colaborat cu cartelul în timpul crizelor anterioare de supraproducţie, dar un acord pe termen de 10-20 de ani ar fi fără precedent.

Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din cadrul OPEC, a recrutat Rusia şi alţi producători de petrol din afara OPEC pentru a ajuta la reducerea excedentului de ofertă de petrol, după ce preţurile acestuia s-au părbuşit de la peste 100 de dolari pe baril în 2014 la sub 30 de dolari pe baril în 2016.

Ulterior, cotaţia petrolului şi-a revenit la 70 de dolari pe baril, dar creşterea rapidă a producţiei exploatărilor de şist din Statele Unite a plafonat cotaţiile.

Informaţiile referitoare la alianţa în domeniul petrolului vin într-o perioadă în care Riadul şi Moscova au colaborat pentru a-şi consolida relaţiile economice, chiar dacă nu sunt de acord în conflictul din Siria, în care susţin tabere opuse.

Riadul îi susţine pe rebelii care luptă cu armata preşedintelui Bashar al-Assad, în timp ce forţele ruse şi iraniene îl sprijină pe Assad. Asta înseamnă că Rusia este de partea Iranului, ţară rivală a Riadului.