Video Arestări în masă după unul din rarele proteste antiguvernamentale din Uzbekistan

Data actualizării: Data publicării:
A photo taken on September 24, 2018 shows a general view of a new mosque in Nukus, north western Uzbekistan.
Moscheea din Nukus, capitala regională a Republicii Karakalpakstan din Uzbekistan. Foto: Profimedia

Autorităţile din Uzbekistan au făcut o serie de arestări în urma uneia din rarele manifestaţii antiguvernamentale care au loc în această țară cu regim autoritar din Asia Centrală. Protestatarii se împotrivesc unui proiect de reformă constituţională.

„Un grup format din organizatori de revolte şi din persoane care s-au opus activ forţelor de ordine a fost arestat”, au transmis sâmbătă Parlamentul, guvernul şi poliţia din Republica Karakalpakstan (nord-vestul Uzbekistanului), într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, suspecţii au încercat să ocupe clădiri publice în timpul unei manifestaţii care a avut loc vineri în Nukus, capitala regională. Mii de persoane au manifestat împotriva unui proiect de reformă constituţională care ar urma să fie aprobat prin referendum în lunile următoare.

Proiectul prevede ca această republică deşertică de două milioane de persoane, una dintre cele mai sărace regiuni din ţară, să îşi piardă oficial statutul „suveran” şi dreptul de a organiza un referendum asupra autodeterminării.

Manifestaţiile spontane sunt foarte rare şi ilegale în Uzbekistan, cea mai populată dintre fostele republici sovietice din Asia Centrală, cu circa 35 de milioane de locuitori.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri