Arhipelagul Filipine a fost lovit de un taifun puternic: peste 50 de morți

Data publicării:
0412filipine-36727

Cel mai mare bilanţ a fost înregistrat pentru moment la New Bataan, un oraş de pe insula Mindanao, unde accesul este dificil, relatează AFP, preluată de Mediafax.

Primarul oraşului, Lorenzo Balbin, a precizat că multe cadavre provin dintr-un sat învecinat, unde inundaţiile au afectat instalaţiile armatei.Guvernatorul provinciei a anunţat că un camion al armatei care transporta militari şi civili a fost luat de ape.

Bopha a ajuns marţi dimineaţa pe uscat în estul insulei, fiind însoţit de rafale de vânt cu viteza de 210 de kilometri pe oră şi ploi abundente.

Numeroşi locuitori din Mindanao încă nu aveau curent electric marţi seara.Autorităţile au întrerupt alimentarea cu energie electrică înainte de sosirea taifunului Bopha pentru a evita producerea unor incendii sau electrocutări pe această insulă ferită de obicei de taifunuri şi locuită în mare parte de musulmani.

Peste 56.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele situate pe malul mării, de-a lungul cursurilor de apă unde se puteau forma viituri şi în zonele expuse alunecărilor de teren, şi s-au refugiat în cele 1.000 de adăposturi publice, instalate în şcoli sau biserici.

În total, 146 de zboruri către şi din Mindanao şi insulele centrale ale arhipelagului filipinez au fost anulate începând de luni, iar peste 3.000 de pasageri ai feriboturilor au fost blocaţi pe uscat, navele primind ordinul de a rămâne în porturi.

Taifunul Bopha, pe care filipinezii l-au supranumit Pablo, a avut în larg o forţă echivalentă cu a unui uragan de categoria a cincea, dar a slăbit în intensitate pe măsură ce s-a apropiat de ţărm. Autorităţile se tem că Bopha ar putea avea urmări mai grave decât taifunul Washi, de anul trecut, care a lăsat în urmă peste 1.200 de morţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri