Armata siriană pregătește o ofensivă la Alep

Data publicării:
siria atc GettyImages-478013160

În acest timp, armata siriană pregăteşte o mare ofensivă împotriva rebelilor din Alep, alături de aliaţii din Iran, de Hezbollah şi de avioane ruseşti. La rândul lor, insurgenţii au trimis pe linia frontului rachete anti-tanc primite din străinătate, ca să blocheze ofensiva.

Oficialii militari sirieni de pe front spun că pregătirile pentru ofensiva asupra Alepului au început deja. Militarii loiali lui Bashar al-Assad au fost mobilizaţi în număr mare, iar alături de ei au venit deja mii de luptători de elită ai Hezbollah şi din Iran. De asemenea, Rusia a început deja să bombardeze periferia oraşului Alep.

Generalul american ce coordonează eforturile internaţionale în lupta cu ISIS este de părere că lupta cu gruparea teroristă va fi un conflict pe termen lung, care va dura o generaţie.

Oficialii americani sunt pesimişti în legătură cu efectele intervenţiei Rusiei în sprijinul lui Bashar al-Assad.

Nu este clar dacă Rusia va ajuta la tranziţia politică din Siria sau doar va stabiliza un regim criminal. Se poate că apariţia unei relaţii ruso-şiite ar putea întări conflictul religios din regiune. Cred că acesta poate fi cel mai rău scenariu din multe puncte de vedere”, a spus gen. John Allen, trimis special al SUA pentru lupta cu Statul Islamic.

Cu privire la Statul Islamic, oficialii de la Washington sunt puţin mai optimişti. Islamiştii au pierdut o treime din teritoriul şi din populaţia pe care o controlau anul trecut. Dar chiar şi aşa, lupta va continua.

Acesta este un conflict pe termen lung, cu multe laturi care trebuie luate în considerare. În unele zile vom face progrese, în alte zile vom da înapoi. Dar înfrângerea ideologiei Statului Islamic şi a altor aspecte ale acestui conflict s-ar putea să dureze o generaţie sau mai mult”, a adăugat generalul John Allen.

Statul Islamic, la rândul său, îşi îndeamnă militanţii să declanşeze un „război sfânt”, atât împotriva Statelor Unite, cât şi împotriva Rusiei, printr-un mesaj audio apărut pe internet. Liderii islamişti văd coaliţia internaţională ca o nouă cruciadă care luptă împotriva musulmanilor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri