Armata SUA oferă gratuit 13.000 de transportoare rezistente la explozia minelor

Data publicării:
Caiman mine-resistant ambush-protected vehicles in Iraq

Minele plantate pe marginea drumului sau chiar sub asfalt au fost unele dintre cele mai periculoase arme ale talibanilor în războiul din Afganistan. Ca să își protejeze soldații, Pentagonul a comandat în timpul războiului 28.000 de mașini MRAP, a căror podea este suficient de groasă cât să reziste exploziei unei mine.

Acum, că misiunea din Afganistan se apropie de final, Statele Unite au decis să le dea aliaților jumătate dintre aceste transportoare. Va fi un cadou de 6 miliarde și jumătate de dolari, căci aceste mașini au costat 500.000 de dolari fiecare, dar Pentagonul le va da gratuit.

Rămâne de văzut câte mașini va primi fiecare aliat american în parte. România a primit 60 de MRAP-uri încă din 2010, după ce transportoarele românești s-au dovedit a fi prea vulnerabile la mine. Nu se știe deocmadată dacă va mai primi altele și în această a doua rundă de darnicie a Pentagonului.

Americanii renunță la aceste transportoare deoarece consideră că nu mai au nevoie de ele. Anul viitor, Statele Unite ar trebui să se retragă definitiv din Afganistan, câmpul de batalie în care MRAP-urile au avut cea mai mare utilitate.

Nu toate transportoarele la care se va renunța vor ajunge în țările aliate. Unele vor fi donate universităților militare și de poliție. Există însă destule voci care spun că oferirea de transportoare gratuite este o risipă câtă vreme Pentagonul are probleme bugetare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri