Armistiţiu între Rusia şi Ucraina referitor la Crimeea. Trupele ucrainene rămân în baze, cele ruse nu vor prelua controlul asupra lor

Data publicării:
Control Crimeea Berkut - AFP Mediafax Foto-VIKTOR DRACHEV-1

 

Igor Teniuh, ministrul ucrainean al Apărării, a anunţat încheierea unui armistiţiu cu Ministerul rus al Apărării privind Crimeea până pe 21 martie, anunţă Reuters şi The Guardian. Teniuk a făcut declaraţia în Kiev, fără a spune însă ce se va întâmpla după această dată.

Ca urmare a armistiţiului, trupele ucrainene vor rămâne în interiorul bazelor militare, iar trupele ruse nu vor încerca să preia controlul asupra acestor baze.

Potrivit AFP, acordul a fost negociat de comandanţii forţelor ruse şi ai forţelor ucrainene din Peninsula Crimeea. Cei doi au convenit ca bazele ucrainene să nu mai fie blocate până vineri, 21 martie. Aceste baze, care sunt blocate de către forţe ruse sau proruse şi a căror aprovizionare a devenit dificilă, vor putea să-şi refacă rezervele, a spus ministrul, citat de agenţia Interfax Ucraina.

Ministrul Apărării de la Kiev susţine că în Crimeea sunt 22.000 de militari ruşi. Potrivit acordului ucraineano-rus pentru închirierea bazelor navale din Crimeea, Rusia poate avea până la 25.000 de soldați staționați în bazele din Crimeea.

Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) urmează să voteze pe 21 martie un proiect de lege privind alipirea Crimeei la Rusia, subiectul referendumului de duminică din Crimeea.

În aceeaşi zi, Kievul speră să semneze cu Uniunea Europeană (UE) partea politică a unui acord de asociere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri