Armistiţiul din Siria a fost prelungit

Data actualizării: Data publicării:
Life After ISIS Inside Syrian Town Of Jerablus
JARABLUS, SYRIA - AUGUST 31: A boy looks out from a window of his home in the border town of Jarablus, August 31, 2016, Syria. Turkish troops and Turkey-backed rebels have been fighting Kurdish-led forces and IS since Turkey's incursion into Syria on Aug. 24. with the swift capture of Jarablus, a town a few km inside Syria that was held by Islamic State.(Photo by Defne Karadeniz/Getty Images)

Câteva ciocniri izolate au existat, dar atât ONU cât şi Statele Unite au anunţat că s-a înregistrat o scădere semnificativă a violenţelor în cele 48 de ore iniţiale de pace. Rusia, în schimb, are o altă viziune asupra evenimentelor şi a anunţat că armistiţiul a fost încălcat de nu mai puţin de 60 de ori de către rebeliii sirieni. A fost anunţată încetarea luptelor pentru o nouă perioadă de 48 de ore.

Scurta perioadă de linişte din Siria a făcut posibil pentru convoaiele umanitare să ajungă la cei aflaţi în nevoie. Tot armistiţiul le-a permis jurnaliştilor să poată filma în zonele de război. O echipă BBC a vizitat ruina uneia dintre cele mai vechi pieţe din lume.

Jeremy Bowen, corespondentul BBC pentru Orientul Mijlociu:

Sunt foarte aproape de linia de front, mă aflu doar la câţiva metri de poziţiile rebelilor. Aceasta este, de fapt a fost, una dintre cele mai vechi pieţe acoperite. Se spune că ar avea o vechime de 300-400 de ani. Este foarte, foarte afectată. Astăzi, graţie armistiţiului, îmi spun că atmosfera este mult mai calmă decât de obicei pentru că aici au fost lupte intense pe tot parcursul verii. Am vorbit cu un general care mi-a spus că până la prânz au fost trei bombardamente, dar, în mod normal, se aşteptau la douăzeci. Întrebarea, în ceea ce priveşte armistiţiul, este dacă acesta va dura şi la ce va duce. Va duce la un proces politic care se va construi pe fundaţia acestuia şi ţara va trece de la război la pace. Sau se va întâmpla ca până acum şi va fi doar o perioadă pentru armate să îşi poată trage sufletul, pentru a se regrupa, pentru a se reaproviziona şi ca să se pregătească pentru luptele viitoare. Bineînţeles, distrugerile de aici sunt uriaşe, dar pierderile de vieţi omeneşti, aproximate pentru Siria la 400.000 de oameni în peste cinci ani, asta este cu mult mai tragic. Aceste clădiri pot fi recondiţionate, multe pot fi restaurate, dar nu îi poţi aduce înapoi pe cei care au murit.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri