Sari la conținut
News Alert

Arta culinară stă în ingrediente obișnuite

Alexandre Gauthier nu este un maestru bucătar obişnuit. Bărbatul de 36 de ani conduce un restaurant din nordul Franţei şi se ghidează după un principiu clar - simplitatea este cheia unei bucătării reuşite.

„Acum pregătesc o stridie preparată la grătar. Este o stridie de Saint Vaast, scoasă din cochilie şi preparată la temperatură foarte ridicată, precum carnea, după care o servim cu garnitură de dovlecei”, explică Alexandre Gauthier, maestru bucătar.

80% dintre ingrediente sunt locale, iar odată ce echipa maestrului bucătar se apucă de treabă, lucrurile se schimbă radical. Un loc aparte îl au ierburile, pe care Alexandre le foloseşte inclusiv în deserturi. Toate aceste idei şi modul simplu în care sunt puse în practică le-au atras atenţia specialiştilor de la ghidul culinar Gault et Millau.

Côme de Cherisey, directorul ghidului culinar: „El (maestrul bucătar, n. red.) şi-a făcut propriul set de reguli. Sunt reguli oneste, autentice. „Chiar înţelege bucătăria, bucătăria modernă.”

Iar pentru modul în care înţelege bucătăria modernă, ghidul Gault et Millau l-a desemnat pe Alexandre Gauthier maestrul bucătar al anului. El a moştenit restaurantul de la tatăl său în 2003.

„Bucătăria "La Grenouillere" nu este una obişnuită. Sunt mulţi bucătari care muncesc aici, care încearcă tot timpul ceva nou, iar lucrurile evoluează în permanenţă - asta le servim clienţilor noştri”, spune Alexandre Gauthier, maestru bucătar.

O cină nu este, însă, ieftină în acest restaurant select, cotat cu o stea Michelin. Mai exact, costă 75 de euro, dar sunt mulţi care spun că este un preţ rezonabil pentru un meniu gătit de unul dintre cei mai buni maeştri bucătari din Europa.