Asalt al forțelor de ordine la mall-ul din Nairobi. Trei militanți islamiști au fost uciși, alți zece suspecți au fost arestați

Data publicării:
soldat kenya mall nairobi

Actualizare 19:00: Trei militanţi islamişti au fost ucişi în confruntările de astăzi, iar alţi cel puţin 10 suspecţi care ar fi avut legătură cu atacul terorist au fost arestaţi de poliţia din Nairobi. Între timp, oficialii kenyeni au declarat că centrul comercial a fost aproape în întregime securizat şi că în clădire se mai află circa 10 terorişti. Cu toate acestea, nu se cunoaşte soarta celor aproximativ 15 ostatici pe care teroriştii ameninţau de dimineaţă că-i vor executa.


La trei zile de la atac, continuă să apară imagini cu momentul în care islamiştii somalezi au pătruns în mallul Westgate din Nairobi şi au declanşat masacrul. Unul dintre clienţi a reuşit să filmeze cu telefonul mobil scenele de teroare.

„Staţi aici! Nu ieşiţi afară!”, se strigă în mall.

Cei peste o mie de oameni încercau disperaţi să se salveze, în vreme ce militanţii islamici îi executau fără milă pe toţi cei care le ieşeau în cale. Doar musulmanii au fost cruţaţi.

„Au spus că ei sunt membri ai miliţiilor Shabab. Spuneau că guvernul din Kenya şi-a trimis soldaţii să le omoare oamenii, aşa că au venit să se răzbune pentru ceea ce se întâmplă în ţările lor”, a spus un supraviețuitor.

Printre victime sunt şi mulţi străini din Canada, Olanda, China, Australia, India sau Peru. Pe de altă parte, în cele trei zile scurse de la atac, au fost recuperaţi peste o mie de ostatici.

Trupele kenyene au fost ajutate de forţe speciale venite tocmai din Israel, de acolo de unde este şi proprietarul mall-ului.

Este cel mai grav atentat din Kenya de la atacul sinucigaş comis de Al-Qaida, din august 2008, asupra ambasadei Statelor Unite la Nairobi, care s-a soldat cu 200 de morţi.

Deocamdată, presa britanică susţine că islamiştii somalezi ar fi conduşi de o englezoaică. Ar fi vorba de Samantha Lewthwaite, 29 de ani, văduva unuia dintre teroriştii sinucigaşi, vinovaţi de atentatele de la Londra din 2005. Supravieţuitorii masacrului de la Nairobi susţin că in toiul atacului ar fi auzit o femeie albă, care purta vălul islamic, cum le ordona somalezilor pe cine să omoare şi unde să ocupe cele mai bune poziţii.

Criza a început sâmbătă, când un comando islamist afiliat Al-Qaida a deschis focul la întâmplare în complexul comercial. Bilanţul este tragic: cel puţin 62 de morţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri