Galerie Foto Asediul din Ceuta: Spania acuză Marocul că i-a lăsat pe imigranți să treacă. Marocanii, supărați că spaniolii au ajutat un separatist

Data actualizării: Data publicării:
Spania încearcă să disperseze miile de migranți care au intrat în exclava spaniolă Ceuta.
Spania încearcă să disperseze miile de migranți care au intrat în exclava spaniolă Ceuta. Foto: Profimedia Images

Un oficial marocan a lăsat să se înțeleagă că relaxarea controalelor la frontiera cu exclava spaniolă Ceuta din nordul Africii ar fi o consecință a faptului că Madridul a decis să permită internarea în spital a unui lider pro-independență din Sahara de Vest, relatează Reuters.

Declarația vine în condițiile în care circa 8000 de migranți au intrat în Ceuta luni și marți, înotând și cățărându-se pe garduri. Spania a mobilizat armata pentru a patrula la frontieră.

Sute de migranți încearcă să evite poliția de frontieră a Marocului pentru a intra în exclava spaniolă Ceuta. Foto: Profimedia Images
Sute de migranți încearcă să evite poliția de frontieră a Marocului pentru a intra în exclava spaniolă Ceuta. Foto: Profimedia Images

Oficialii locali spanioli spun că autoritățile marocane au fost pasive în fața miilor de imigranților. Mai mult, o înregistrare video arată cum un polițist de frontieră marocan îi îndeamnă pe migranți să treacă printr-o poartă.

Ministrul marocan pentru drepturile omului, El Mustapha Ramid, a spus marți seara că Rabatul are dreptul „să se lase pe spate și să-și relaxeze picioarele, astfel încât Spania să vadă că e costisitor să subestimezi Marocul”.

„La ce se aștepta Spania de la Maroc, care își vede vecinul găzduind liderul unui grup care a ridicat armele asupra regatului?”, a mai scris ministrul, într-o postare pe Facebook.

Este vorba despre Brahim Ghali, lider al mișcării Polisario, care vrea să obțină independența Saharei de Vest, zonă aflată parțial sub controlul Marocului.

Rabatul spune că Ghali a fost internat în spital cu un pașaport algerian și sub un nume fals.

Între timp, Spania i-a expulzat pe mulți dintre migranții sosiți pe exclava Ceuta din Maroc în ultimele zile. Premierul spaniol Pedro Sanchez a spus că aproximativ 4.800 din cei 8.000 de oameni intrați în exclavă au fost trimiși înapoi. În plus, forțele de securitate din ambele părți au intervenit pentru a împiedica alți oameni să treacă frontiera.

„Îi trimitem înapoi imediat pe cei care au intrat ilegal”, a spus Sanchez în Parlament.

Miercuri dimineața, soldați spanioli în echipament de luptă și polițiști i-au escortat pe unii dintre migranți înapoi în Maroc, în timp ce poliția marocană a îndepărtat sute de tineri de frontieră.

Premierul spaniol nu a făcut niciun comentariu legat de declarația ministrului marocan, în timp ce ministrul de interne a lăudat colaborarea autorităților marocane.

Ministrul spaniol de externe, Arancha Gonzalez Laya, a spus miercuri că Spania a fost întotdeauna „foarte prudentă” în ceea ce privește Sahara de Vest și că nu a existat niciodată intenția ca spitalizarea lui Ghali să aibă „un caracter agresiv”.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri