Astronomii s-au răzgândit: racheta care va lovi Luna nu e a lui Elon Musk: de fapt, e un rest de la o rachetă chinezească

Data publicării:
Plane passes in front of the moon, France - 09 May 2014
Un avion fotografiat în timp ce trece prin dreptul Lunii. Foto: Profimedia Images

Astronomii consideră că ceea ce părea a fi o secţiune a unei rachete SpaceX pe cale de a se prăbuşi pe Lună ar fi, de fapt o treaptă provenită de la o rachetă chinezească lansată în cadrul unei misiuni pe Lună în anul 2014, informează BBC.

Expertul Bill Gray, care lucrează la un software pentru urmărirea obiectelor din apropierea Pământului, vorbea, la finalul lunii ianuarie 2021, despre probabilitatea mare ca partea superioară a rachetei Falcon 9 să lovească partea îndepărtată a Lunii, în apropierea ecuatorului, pe 4 martie.

Racheta Falcon 9 a fost lansată în februarie 2015 de compania miliardarului Elon Musk, SpaceX.

Bill Gray a recunoscut însă că a comis o eroare şi că în realitate, obiectul spaţial identificat şi aflat în curs de coliziune cu Luna ar fi de fapt o treaptă de lansare de la racheta Chang 5-T1 lansată de China în octombrie 2014.

Teoria conform căreia „gunoiul spaţial” care se va prăbuşi pe Lună ar aparţine, de fapt, Beijingului, a fost confirmată pentru BBC şi de către Jonathan McDowell, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophyiscs.

Astronomul american a spus că este sigur „în proporţie de 80%” că în acest caz este vorba despre un fragment spaţial de la misiunea chineză.

Pe lângă miile de sateliți, în acest moment, în jurul Pământului orbitează alte câteva sute de milioane de obiecte, cu dimensiuni care pot varia de la 1 milimetru la 10 centrimetri și cunoscute generic sub denumirile de „gunoaie” ori „deșeuri spațiale”, conform datelor publicate de Agenția Spațială Europeană (ESA). Masa totală a acestor fragmente este de peste 9. 600 de tone.

În cazul fragmentului de rachetă care va lovi Luna în martie, acesta se află la o distanţă suficient de mare de Pământ pentru a scăpa de atracţia gravitaţională a acestuia dar, în acelaşi timp, nu are nici energia necesară pentru a scăpa de gravitaţia sistemului Pământ-Lună.  Observatorii spaţiali cred că obiectul este pe cale să lovească cu Luna la o viteză de aproximativ 2,58 km/s în câteva săptămâni, potrivit The Guardian.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri