Sari la conținut

Atac terorist la o moschee din Quebec: șase morți și opt răniți

Șase persoane au fost ucise și alte opt persoane au fost rănite, după ce indivizi înarmați au deschis focul în timpul rugăciunii într-o moschee din orașul canadian Quebec. Premierul canadian Justin Trudeau a calificat incidentul drept un „atac terorist”

ACTUALIZARE:  Condamnăm atacul terorist care a avut loc asupra musulmanilor de la un centru de rugăciune și refugiu. (...) Condoleanța familiilor și prietenilor celor care au fost uciși (...). Autoritățile încă investighează incidentul și toate detaliile încă nu au fost puse la punct, dar este descumpănitor să vezi violență fără sens. Toleranța religioasă este o valoare la care noi, canadienii, ținem. Musulmanii-canadieni sunt o parte importantă a națiunii noastre și aceste acțiuni fără sens nu au ce căuta în comunitățile noastre, în orașele noastre și în țara noastră. Forțele de ordine canadiene vor apăra drepturile tuturor canadienilor și fac tot ce le stă în puteri să îi prindă pe cei care au comis acest act de intoleranță”, a transmis premierul canadian Justin Trudeau. 

Martorii povestesc că indivizi cu feţele acoperite de măşti de ski au strigat „Allah e mare!" înainte să deschidă focul la întâmplare în lăcaşul de cult plin de oameni aflaţi în timpul rugăciunii de seară.

Autoritățile au anunțat că doi indivizi au fost reţinuţi, însă jurnaliştii spun că e posibil ca un al treilea complice să fie încă în libertate.


 

ACTUALIZARE. Două persoane au fost arestate la moscheea din Quebec, a anunțat poliția, care a confirmat că incidentul armat s-a soldat cu morți și răniți, însă a refuzat să comunice bilanțul exact și nici nu a spus dacă în incintă se aflau indivizi înarmați.

Echipe ale brigăzilor speciale de intervenție fuseseră văzute anterior intrând în Centrul Cultural Islamic din Quebec.


Un martor ocular a declarat agenției Reuters că cel puțin trei indivizi au deschis focul în Centrul Cultural Islamic din Quebec City, unde se aflau în jur de 40 de persoane.

Poliția a instituit un perimetru de securitate în jurul moscheii și deocamdată nu a făcut declarații. Bilanțul atacului a fost comunicat presei de președintele Centrului Cultural, care a spus că ceea ce s-a întâmplat a fost „barbar”. El a precizat că nu se afla la mochee, dar a primit telefoane disperate din partea oamenilor. Mai multe persoane sunt rănite și au fost transportate la diferite spitale din oraș.

În iunie anul trecut, un cap de porc fusese lăsat pe treptele centrului cultural, iar în 2013 o altă moschee din regiunea Quebec a fost stropită cu sânge de porc. În provincia vecină, Ontario, unei moschei i s-a dat foc, la o zi după atacurile din noiembrie 2015 de la Paris.

Incidentele islamofobe s-au înmulțit în ultimii ani în Quebec, odată cu lansarea unei dezbateri politice legate de interzicerea niqab-ului, veșmântul care acoperă fața femeilor musulmane.

Atacul are loc la doar o zi după ce premierul Justin Trudeau a declarat că refugiații sunt bineveniți în Canada. Anunțul prim-ministrului canadian a venit în condițiile în care preşedintele Donald Trump a suspendat temporar, pentru o perioadă de 120 de zile, programul de relocare a refugiaţilor şi a interzis pe termen nedeterminat intrarea refugiaţilor sirieni în SUA. 

„Pentru cei care fug din calea persecuţiei, terorii şi războiului, canadienii vă vor primi, oricare este religia voastră. Diversitatea este puterea noastră #BineativenitînCanada”, a scris prim-ministrul pe Twitter. 

Pe aceeași temă