Atac terorist la Ankara | Şase suspecţi arestaţi

Data publicării:
ambasador rus 2

După asasinarea ambasadorului rus, șase persoane au fost reţinute şi sunt acum audiate în legătură cu atacul de la galeria de artă. Autorităţile nu au oferit detalii despre suspecţi. Autorul crimei a fost ucis aseară şi a fost identificat drept un poliţist turc, în vârstă de 22 de ani, care a strigat după ce l-a împuşcat pe ambasador că gestul său este unul de răzbunare pentru Siria şi victimele de la Alep. 

Ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, a fost împuşcat de mai multe ori. S-a întâmplat în timp ce diplomatul susţinea un discurs, la vernisajul unei expoziţii de fotografie pe tema „Rusia, prin ochii turcilor". Ambasadorul a fost declarat mort la spital.

Asasinatul de la Ankara a fost condamnat de către preşedinţii Turciei şi Rusiei, care au considerat că acest act este o provocare menită să destabilizeze relaţiile dintre cele două ţări şi de a bloca procesul de pace din Siria.

„Crima comisă e în mod evident o provocare menită să distrugă procesul de normalizare a relaţiilor dintre Rusia şi Turcia, şi să destrame procesul de pace din Siria, care e promovat în mod activ de Rusia, Turcia şi Iran, precum şi de alte ţări interesate de rezolvarea conflictului din Siria”, a spus președintele Vladimir Putin.

Potrivit primelor informaţii ale autorităţilor turce, atacatorul e un tânăr de 22 de ani, care a făcut parte timp de doi ani şi jumătate dintr-o unitate specială a poliţiei turce. Moscova a anunţat la scurt timp că e vorba de un atac terorist, iar liderii de la Ankara şi de la Moscova au avut o discuţie telefonică.

„Atacul asupra ambasadorului rus e un atac asupra Turciei, asupra statului turc, al naţiunii turce. După incident, în timpul discuţiei cu domnul Putin, am căzut de acord că e vorba de o provocare, nu e niciun dubiu în acest sens”, a declarat Recep Erdogan.

În timpul atacului armat, ucigaşul ambasadorului a vorbit despre Siria şi şi-a prezentat gestul ca pe un act de răzbunare.

„O persoană, care era în spatele ambasadorului, a strigat „Allah este mare!" şi apoi a spus „Voi ucideţi civili în Siria, nu veţi scăpa aşa uşor". A scos arma şi a îndreptat-o spre ambasador mai întâi şi apoi către toţi cei din sală. Speriaţi, ne-am întins la pământ. L-am văzut pe atacator îndreptând arma spre tavan şi pe ambasador la pământ, din păcate”, a relatat corespondentul Haberturk Bahar Bakir.

Poliţistul a fost ucis la scurt timp după atac, într-un schimb de focuri cu forţele de intervenţie. Mama şi sora lui au fost reţinute de poliţie. Preşedintele turc a anunţat că principala pistă a anchetatorilor e că poliţistul era simpatizant al clericului Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi în spatele tentativei de lovitură din Turcia. Gulen a condamnat însă atacul. De cealaltă parte, primarul Ankarei a promis, în numele Turciei, răzbunare.

„Cei care se află în spatele acestui atac sunt aceleaşi puteri care au doborât avionul rus lângă graniţă. Împreună, Turcia şi Rusia îi voi trage la răspundere pe cei vinovaţi. Sângele ambasadorului nu va rămâne nerăzbunat”, a spus Melih Gokcek.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri