Atac „terorist” la sediul Ministerului de Externe din Tripoli. Cel puțin 3 morți, printre care un diplomat

Data actualizării: Data publicării:
tripoli-attack-tw
FOTO: Twitter

Cel puţin trei persoane - inclusiv un diplomat libian - a fost ucise într-un atac ”terorist” comis de ”trei sau patru atacatori”, inclusiv un kamikaze, contra sediului Ministerului de Externe marţi, la Tripoli, capitala libiană, potrivit unor surse în domeniul securităţii şi de la Ministerul Sănătăţii, relatează AFP.

tripoli-attack-tw
FOTO: Twitter

Alte zece persoane au fost rănite în atac, potrivit unui nou bolanţ prezentat de Ministerul libian al Sănătăţii, potrivit News.ro.

Un bilanţ anterior anunţa cel puţin un mort.

Ministerul de Externe a denunţat, într-un comunicat, un ”atac sinucigaş” comis de ”elemente teroriste”, salutând ”profesionalismul” serviciilor de securitate, care a permis, consideră instituţia, limitarea numărului victimelor.

Potrivit unor surse în domeniul securităţii, un diplomat - directorul unui departament din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, se află între victimele decedate. Identitatea celorlalţi doi morţi nu era cunoscută imediată.

Un purtător de cuvânt al Forţelor speciale, Tarak al-Dawass, a acuzat gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) că se află în spatele atacului.

Nicio revendicare nu exista în acest stadiu.

O ”maşină-capcană” a explodat mai întâi în apropierea clădirii, ceea ce a determinat forţe de securitate să se ducă la faţa locului, a declarat el pentru AFP.

Un kamikaze a intrat, apoi, în clădire, unde s-a detonat, la etajul al doilea, a adăugat el. Un al doilea atacator a fost ucis în incinta ministerului, după explozia unei valize pe care o avea asupra sa, iar un al treilea, care nu era înarmat şi care ”purta doar o vestă antiglonţ” a fost ucis de către forţele de securitate în exterior, tot potrivit lui Dawass.

”ATACATORI TERORIŞTI”

Un cordon de securitate a fost instituit în jurul sediului ministerului devastat de foc, iar serviciul de protecţie civilă a sosit la faţa locului pentru a încerca să stingă incendiul, potrivit unor jurnalişti AFP aflaţi la faţa locului.

Martori şi presa, inclusiv postul oficial al Guvernului de uniune (GNA), au anunţat cel puţin un mort, o explozie şi focuri de armă în incinta ministerului.

Atacul a fost comis de mai mulţi ”atacatori terorişti”, a adăugat postul de televiziune al GNA, citând surse anonime din cadrul ministerelor de Externe şi Interne.

Libia a intrat în haos după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011. Ţara este împărţită între mai multe entităţi rivale. La Tripoli se află Guvernul de Uniune Naţională (GNA), susţinut de comunitatea internaţională, iar în est un Cabinet paralel susţinut de Armata Naţională Libiană (ANL) autoproclamată de mareşalul Khalifa Haftar.

Acest haos politic şi în domeniul securităţii a favorizat apariţia unor grupări jihadiste, care au comis numeroase atacuri în ultimii ani.

ALEGERI?

În septembrie, gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) - care a reuşit o vreme să creeze un sanctuar în regiunea Sirt, la 450 de kilometri est de Tripoli - a revendicat un atac sinucigaş în capitală vizând sediul Companiei Naţionale a Petrolului (NOC). Două persoane au fost ucise.

Cu câteva luni mai înainte, la începutul lui mai, doi kamikaze SI au ucis 14 oameni într-un atac contra sediului Comisiei Electorale, la Tripoli.

Capitala libiană a fost de asemenea teatrul unor violenţe între grupări armate rivale - de la 27 august la 4 septembrie -, soldate cu peste 60 de morţi.

Negocieri au avut loc în ultimele luni la Paris, apoi în Sicilia, într-o încercare de a avansa procesul politic în această ţară cu aproximativ şase milioane de locuitori, subminată de disensiuni şi lupte pentru putere, prin organizarea unor alegeri.

Franţa, mai ales, a exercitat presiuni, fără succes, în vederea organizării unor alegeri legislative şi prezidenţiale până la sfârşitul anului.

La începutul acestei luni, preşedintele Înaltei Comisii Naţionale Electorale (HNEC) Imed al-Sayeh afirma că un referendum pe tema unei noi Constituţii libiene ar putea să aibă loc în februarie 2019, în cazul în care se întrunesc condiţiile în domeniul securităţii.

El amintea că această Comisie, considerată una dintre puţinele instituţii credibile şi independente din ţară, a suferit atât ”pierderi grave pe plan uman” - nouă dintre cei 14 morţi -, cât şi materiale ”în atacul terorist” din mai.

În afară de faptul că ar constitui o posibilă ascunzătoare a jihadiştilor, ţările europene sunt îngrijorate de situaţia din Libia în problema migraţiei - zeci de mii de persoane încearcă anual să ajungă pe coastele italiene din Libia, unde tracători, care profită de haos, sunt foarte activi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri