Sari la conținut

Atacatorul din Suedia, motivat de ură rasială

Potrivit unui martor ocular, Anton Lundin Petterson, un tânăr despre care poliţiştii spun că era simpatizant al extremei drepte, a intrat într-o şcoală din Trollhattan îmbrăcat într-un costum asemănător personajului Darth Vader din Războiul Stelelor şi înarmat cu o sabie. Înainte de atac, el s-a pozat cu mai mulţi elevi, care nu bănuiau ce urmează să se întâmple. Asasinul a început apoi să lovească în oricine îi ieşea în cale, iar supravieţuitorii masacrului spun că profesorul Lavin Eskandar, prima victimă a criminalului, a fost un adevărat erou, pentru că a sărit pe atacator şi le-a strigat copiiilor din clasă să fugă.

Niclas Hallgren, şeful poliţiei din Trollhattan: Sunt semne evidente că a fost o crimă motivată de ură, cu puternice accente rasiale.

Anders Ygeman, ministrul de interne din Suedia: Trebuie să ne punem mai multe întrebări cu privire la modul în care se dezvoltă societatea, despre polarizare şi mobilizarea tuturor forţelor împotriva violenţelor rasiale.

A doua victimă a atacatorului a fost un elev de 15 ani, originar din Somalia. La şcoala unde a avut loc incidentul sunt înscrişi peste 400 de elevi, majoritatea imigranţi.

Atacul a lăsat Suedia în stare de şoc. Astfel de incidente sunt extrem de rare în ţară scandinavă cu aproape 10 milioane de locuitori, considerată una dintre cele mai sigure din lume.