Sari la conținut

Atacul armat din Texas: Atacatorul luptase în Irak şi suferea de depresie. Şi-a ucis trei colegi, apoi s-a sinucis

Patru oameni au murit şi alţi 14 au fost răniţi miercuri într-un atac comis la Fort Hood, în Texas, cea mai mare bază militară din SUA, informează presa americană. Unul dintre cei patru morţi este agresorul, militar american din bază, care s-a sinucis imediat după atac.

Atacatorul a fost identificat ca fiind un soldat în vârstă de 34 de ani, pe nume Ivan Lopez. Conflictul ar fi fost declanşat de o dispută între militari în bază.

Soldatul ar fi suferit de sindrom de şoc post-traumatic, depresie şi anxietate, afecţiuni pentru care primea consiliere psihologică, informează presa americană.

Comandantul bazei Fort Hood, generalul Mark Milley, a precizat într-o declaraţie oficială că soldatul Ivan Lopez a participat la patru misiuni în Irak în 2011 şi a suferit de „probleme mentale”, în special de depresie, pentru care ar fi fost tratat. Lopez era nou-venit la Fort Hood.

Generalul a mai spus că nu deţine indicii care să sugereze comiterea unui eventual act terorist.

Imediat după atac, pe contul de Twitter al bazei militare, persoanelor aflate la post li s-a cerut „să se adăpostească”:

Urmărim îndeaproape situaţia”, a declarat în acest context preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, aflat la Chicago. „Vă asigur că vom merge până la capăt pentru a afla ce s-a întâmplat acolo. Suntem devastaţi de faptul că aşa ceva s-a putut întâmpla din nou”, a spus el.

Fort Hood a fost scena unui masacru în noiembrie 2009, când maiorul Nidal Hassan a deschis focul într-un cabinet medical. 13 persoane, dintre care 12 militari, au murit atunci.