Atentat de Paște, într-un parc de distracții pentru copii: 72 de morți și 300 de răniți

Data publicării:
pakistan - geo tv

FOTO: captură TV din parcul Gulshan-e-Iqbal

ACTUALIZARE 21:00 Maria-Cristiana Mărcuș este profesor voluntar la Miracle School din Lahore. Ea a povestit la „Jurnalul de Seară” de la Digi24 care este atmosfera în orașul lovit de unul dintre cele mai crude acte de terorism, care i-a vizat, în ziua de Paște, pe creștinii dintr-un parc. Sunt 72 de morți, dintre care 29 de copii, și peste 300 de răniți, majoritatea copii. Culmea, spune Maria-Cristiana Mărcuș, printre victime sunt și mulți copii musulmani. Citiți mărturia româncei AICI.

Atentatele în care sunt vizați copiii au o rezonanță specială în Pakistan, țară aflată încă sub trauma atacului comis de un comando taliban înr-o școală din Peshawar, care s-a soldat, în decembrie 2014, cu 154 de morți. 

Actualizare 9:00. O facțiune a mișcării talibanilor din Pakistan a revendicat în această dimineață atacul sinucigaș de duminică, soldat cu moartea a 72 de persoane și cu rănirea altor circa 300, în majoritate femei și copii. Gruparea Jamaat-ul-Ahrar a spus că atacul i-a avut în mod deliberat ca țintă pe creștinii care sărbătoreau Paștele.

Președintele țării, Mamnoon Hussain, a condamnat atacul, iar autoritățile regionale au anunțat trei zile de doliu. 


ACTUALIZARE 00:00  Poate deloc întâmplător, țara care a dat-o pe cea mai tânără laureată a premiului Nobel pentru pace devine, din timp în timp, scena unor acte absurde de o cruzime atroce. Cel puțin 69 de persoane, între care numeroși copii, au murit duminică seara într-un atentat sinucigaș comis într-un parc aglomerat din Lahore, unde creștinii sărbătoreau Paștele, informează BBC.

Potrivit serviciilor de salvare citate de AFP, există, de asemenea, un număr foarte mare de răniți – în jur de 340. Autoritățile se așteaptă la agravarea bilanțului victimelor.

Un kamikaze a intrat duminică seara în parc și s-a detonat la principala intrare în parc, în apropiere de parcare şi de zona de distracție pentru copii, unde erau multe balansoare. De aceea cea mai mare parte a victimelor sunt copii și femei, a declarat un oficial al orașului.

Lahore este unul dintre cele mai mari orașe din Pakistan, cu zece milioane de locuitori, situat în estul țării.

Atacul a fost revendicat de o grupare a talibanilor, care a specificat că i-a vizat pe creștini în ziua celei mai importante sărbători a lor.

Șeful Statului Major, generalul Raheel Sharif, a convocat o reuniune la nivel înalt și a promis pedepsirea celor vinovați.

Deflagrația s-a produs în parcul Gulshan-e-Iqbal, aflat în apropierea centrului orașului. Potrivit televiziunii locale Geo TV, armata a fost desfășurată pe străzi, ca să țină situația sub control, iar aria din jurul parcului a fost izolată.

FOTO: Geo TV

Parcul era arhiplin, iar atacatorul a folosit un explozibil extrem de puternic. Un bărbat care locuiește în apropierea parcului a declarat că a auzit o explozie enormă, care a făcut țăndări ferestrele casei sale. Totul vibra, în jur era numai praf și se auzeau strigăte. În zona exploziei au fost găsite bile metalice.

În mijlocul haosului care s-a creat după o asemenea tragedie, serviciile de salvare și voluntarii se străduiau să-i ajute pe răniți până să fie duși cu ambulanțele către spitale.

Oamenii își caută cu disperare rudele, s-au produs busculade, oamenii s-au călcat în picioare în disperarea de a fugi, copiii s-au pierdut de părinți - jurnaliștii aflați la fața locului descriu adevărate scene de groază. Pe zidurile caselor din jur au fost proiectate rămășițe umane, oamenii plâng, ambulanțele nu contentesc să vină și să plece. Medicii, la spitale, operează pe jos sau pe culoare, iar răniții continuă să vină. Pe Twitter circulă apeluri pentru donare de sânge.

Atentatul, condamnat de premierul Nawaz Sharif, dar și de omologul indian, Narendra Modi (în condițiile în care între cele două țări există adesea tensiuni), sau de Casa Albă a impresionat-o profund pe tânăra laureată a premiului Nobel pentru pace, pakistaneza Malala Yousafzai, care s-a declarat zguduită de un asemenea act lipsit de sens.

În provincia Pundjab, cea mai bogată a țării, a cărei capitală e Lahore, a fost decretat doliu de trei zile.

Minoritatea creștină, care reprezintă circa 2 la sută din populația majoritar sunnită a Pakistanului, ţară cu 200 de milioane de locuitori, este vizată adesea de atacurile grupărilor islamiste.  



ACTUALIZARE 21:30 Un nou bilanț indică 65 de morți și zeci de răniți, potrivit unui responsabil local.


Potrivit presei locale, cel mai probabil, este vorba de un atentator sinucigaş care s-a aruncat în aer într-o parcare din apropierea parcului de distracții Gulshan-e-Iqbal. Televiziunile locale au difuzat imagini cu femei şi copii plângând și reprezentanți ai echipelor de intervenție care cară răniții spre ambulanțe. Bilanțul ar putea crește, multe victime sunt în stare gravă. 

Atacul a fost comis duminică seara, în condițiile în care comunitatea creștină celebra Paștele. Parcul se află în apropierea centrului orașului.

Până în acest moment atacul terorist nu a fost revendicat, însă acesta are loc în contextul în care Pakistanul se confruntă de ani buni cu atacuri violente ale talibanilor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri