Sari la conținut

Atentate la Jakarta, revendicate de gruparea teroristă Stat Islamic

ACTUALIZARE 14.25 Atacurile teroriste din capitala Indoneziei au fost organizate de gruparea Stat Islamic. Jihadiştii au revendicat atentatele, care au vizat în special cetăţenii străini şi forţele de securitate. Poliţia locală susţine că doi civili, printre care un canadian, au fost ucişi în atacurile din această dimineaţă. Teroriştii au atacat o secţie de poliţie, cafenele şi au detonat încărcături explozive în apropierea reprezentanţei ONU. Cinci dintre ei au fost omorâţi de poliţişti după ce s-au baricadat într-o sală de cinema, iar alţi trei au fost arestaţi.

În doar câteva zeci de secunde, centrul oraşului Jakarta s-a transfomat în teatru de luptă. Mai mulţi terorişti au luat cu asalt o secţie de poliţie şi au atacat o cafenea. Unul dintre ei s-a aruncat în aer în local, în timp ce martorii vorbesc de atacatori pe motociclete care împrăştiau grenade în toate părţile.

Vizată de atacuri a fost şi reprezentanţa Naţiunilor Unite. O bombă a explodat în apropierea clădirii, în timp ce alţi terorişti au atacat un centru comercial. S-au baricadat într-o sală de cinema de aici. Forţele de ordine au intervenit şi a avut loc un schimb de focuri.

Era haos, deoarece oamenii nu ştiau ce se întâmplă. Apoi a explodat o a doua bombă, în timp ce ne dădeam jos din maşină. Apoi o a treia bombă a explodat. Ne-am dus la biroul nostru de la etajul 10. Apoi a patra, a cincea şi a şasea bombă au explodat şi, după, am auzit focuri de armă pe stradă”, a povestit Jeremy Douglas, reprezentant ONU la Jakarta şi martor ocular.

În acest context, ambasada Statelor Unite din Jakarta şi-a sfătuit cetăţenii să evite pe cât posibil să iasă din case. Preşedintele indonezian, care era plecat din capitală, s-a întors de urgenţă în oraş şi a convocat o şedinţă de urgenţă a serviciilor de securitate.

„Nu ar trebui să ne fie teamă de ce s-a întâmplat, de acest atac. Trebuie să fim calmi, fiindcă totul este sub control”, a spus Joko Widodo, preşedintele Indoneziei.

În ultimele luni, Indonezia a dejucat mai multe atacuri teroriste, iar autorităţile de la Jakarta au primit o serie de ameninţări. Cea mai cinică dintre ele i-a aparţinut grupării teroriste Stat Islamic, ai cărei luptători anunţau că la Jakarta va avea loc un „concert” care va fi transmis de presa din întreaga lume.

ACTUALIZARE 11:00 Atacul terorist din capitala Indoneziei s-a încheiat. Anunţul a fost făcut de poliţia din Jakarta, după ce şapte oameni au murit în această dimineaţă în centrul oraşului. Timp de aproximativ cinci ore, poliţia i-a vânat pe cei opt terorişti, după ce aceştia au atacat o secţie de poliţie, cafenele şi au detonat încărcături explozive în apropierea reprezentanţei ONU. Presa locală scrie că printre cei ucişi este şi un cetăţean olandez, angajat al Naţiunilor Unite. Cinci dintre atacatori au fost omorâţi de poliţişti după ce s-au baricadat într-o sală de cinema, iar ceilalţi trei au fost arestaţi.


ACTUALIZARE 10:50 Doi civili, între care un olandez, și cinci atacatori au fost uciși în evenimentele de la Jakarta, au anunțat autoritățile indoneziene.

ACTUALIZARE 9:40 Poliția anunță că a arestat patru persoane în legătură cu atacurile de la Jakarta. 

ACTUALIZARE 8:15 Preşedintele Indoneziei califică exploziile drept un „act de terorism”.

Pe străzile din Jakarta și-au făcut apariția transportoare blindate, potrivit corespondentului ABC News Australia. Cel mai nou bilanț indică șapte morți, între care patru sunt atacatori. Presa locală, scrie că una dintre victime ar fi de naționalitate olandeză.

ACTUALIZARE 8:00. Încă o explozie a avut loc lângă o cafenea. O parte dintre atacatori s-ar fi ascuns într-un cinematograf, unde se află mai multe persoane.

Sute de persoane ar fi fost deja evacuate, potrivit BBC News.

ACTUALIZARE 7:20 Sunt cel puțin șase morți în capitala Indoneziei: trei polițiști și trei civili


ACTUALIZARE 7:00 Presa locală vorbește de existența a 10 până la 14 atacatori. Pe de altă parte, poliția a anunțat că atacurile ar putea avea legătură cu organizația Stat Islamic. Indonezia a primit încă din decembrie amenințări din partea ISIS. Este țara cu cea mai mare populație musulmană din lume. Majoritatea sunt sunniți.

Jakarta poartă propriul război împotriva terorismului de la atentatele de la Bali, din 2002, soldate cu 202 morți, majoritatea turiști străini. Arhipelagul nu a mai fost vizat de atentate majore de la cele din iulie 2009, în două hoteluri de lux din Jakarta, soldate cu nouă morți.


 

Martorii oculari vorbesc despre o serie de șase explozii coordonate în centrul capitalei indoneziene, una dintre aceste explozii având loc la o cafenea Starbucks care se află în exteriorul clădirii ce adăpostește reprezentanța ONU. 

Un polițist a fost ucis într-un schimb de focuri la un mall. Ceilalte trei victime ar fi din rândul atacatorilor.

De asemenea, poliția a descoperit arme de foc într-o clădire din apropiere.

Indonezia, țară în care turismul este una dintre principalele surse de venit, a mai fost și în trecut scena unor atacuri teroriste sângeroase.


Este stare de urgență la Jakarta, după ce mai multe explozii au avut loc în apropierea reprezentanței ONU. Unele surse vorbesc despre un posibil atentat sinucigaș. Mai multe persoane ar fi murit. Situația este încă haotică, iar potrivit unor surse, alți posibili atacatori ar fi în libertate. Un post de poliție a fost atacat și se aud schimburi de focuri.

Pe aceeași temă