Atentatul din Burgas a fost reconstituit

Data publicării:
burgas

Explozia a fost reprodusă pe un poligon militar din Ihtiman, oraş aflat la jumătatea distanţei dintre Sofia şi Plovdiv. Autobuzele au fost amplasate în aceeaşi poziţie în care se aflau pe aeroportul Sarafovo din Burgas la momentul producerii atentatului. Cu un explozibil asemănător cu cel folosit în atac, poliţiştii au detonat bombele din două autobuze cumpărate de Europol. Reconstituirea a fost organizată în detaliu, iar pe post de pasageri au fost folosite manechine făcute dintr-un material a cărui rezistenţă este apropiată de cea a corpului uman. Anchetatorii urmează să vizioneze acum înregistrările făcute în timpul reconstituirii şi să analizeze probele.

La 18 iulie 2012, o bombă a explodat pe aeroportul din Burgas, unde zeci de turişti israelieni urcau în autocare, pentru a fi transferaţi la hotel.

Cinci turişti israelieni, şoferul bulgar al autocarului şi atentatorul şi-au pierdut viaţa, iar 32 de turişti au fost răniţi. După şase luni de anchetă, fostul guvern de la Sofia a declarat că în spatele atacului se află mişcarea islamistă şiită libaneză pro-iraniană Hezbollah.

Gruparea libaneză a negat orice amestec în atac. La fel şi Iranul, acuzat de Israel că ar fi de asemenea implicat. Suspecţii, unul cu paşaport canadian, iar celălalt australian, ar fi fugit din Bulgaria prin România. Anchetatorii nu au stabilit nici până acum identitatea atentatorului sinucigaş, compoziţia explozibilului folosit şi nici măcar originea acestuia.

În urma atentatului, Israelul a cerut Uniunii Europene să introducă Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri